Humle er uundværligt i bryggeprocessen af øl, men der er et stort, manuelt arbejde forbundet med at opbinde og høste rankevis af den slyngende urt, skriver Teknologisk Institut. Humlen dyrkes på marker, hvor urten slynger sig på snore i op til seks meters højde. I dag skal markarbejdere kravle på stige eller hejses op i lifte for at binde humlerankerne fast.

Derfor vil det danske projekt Humledrone undersøge, hvordan droneteknologi kan hjælpe med at automatisere en dansk udviklet humleproduktion, således at markarbejderne ikke skal arbejde i disse højder mere. Dronen skal kunne klippe planterne, så de falder ned og i mere jordnær højde kan forarbejdes videre til at give øl dens karakteristiske bitre smag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I projektet skal vi sammen med de andre partnere demonstrere, hvordan droner med nye typer af robotværktøjer kan anvendes i humleproduktionen inden for avlspleje og høst, siger Troels Oliver Vilms Pedersen, der er programchef hos Teknologisk Institut.

Ifølge Teknologisk Institut er formålet med projektet at finde frem til den nødvendige drone- og robotteknologi, der på længere sigt kan være med til at genrejse den danske produktion af humle og automatisere arbejdsprocessor i hele den globale humleproduktion.

Projektet er et samarbejde mellem Teknologisk Institut, Innovationsnetværket RoboCluster, Syddansk Universitet, Svendborgsund Bryghus, dronefirmaet Lorenz Technology og værktøjsmageren Produktionsteknik.

- Med projektet ser vi muligheder for nye, dronebaserede automatiseringsløsninger, som vil kunne være rentable for humleproducenter. De nye teknologier har potentiale til at genetablere en helt ny form for nichebaseret ølproduktion i Danmark og andre steder, hvor små bryggerier producerer øl med egne råvarer, siger Christina E. Wanscher fra Innovationsnetværket RoboCluster, på Teknologisk Instituts' hjemmeside.