Moderniseringsstøtteordningerne er et vigtigt tiltag ifølge formanden for Landbrug & Fødevarer Svineproduktion, Erik Larsen. Og det gælder også i fremtiden. Det skriver L&F Svinesektion i en pressemeddelelse.

Med moderniseringsstøtteordningen kan landmænd søge om medfinansiering til staldbyggerier til blandt andet slagtegrise. Landmænd kan opnå tilskud på 20 pct. af projektomkostningerne, såfremt byggeriet overholder en række krav.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tilskudspuljen fra 2016 gav os et positivt pust med 120 nye staldprojekter. Det gør, at godt syv procent af staldkapaciteten bliver fornyet. Det er godt for os producenter, og det er godt for samfundet, siger Erik Larsen.

- Men vi kan desværre konstatere, at når landmænd melder deres staldprojekt færdigt til Landbrugsstyrelsen, så går der op til halve og hele år førend styrelsen udbetaler tilskuddet. Det er bare ikke godt nok.

Kontakt til ministeren

Landbrugsstyrelsen har ellers selv fastsat en målsætning om, at alle udbetalingssager, der blev modtaget før 1. januar 2018, skulle være afsluttet inden for et halvt år.

- Det mål er langt fra opfyldt, og det er utroligt, at vi stadig venter på forbedringer. Der er tyde-ligvis brug for en politisk intervention. Derfor har jeg også taget fat i ministeren, siger Erik Larsen.

De lange ventetider kan betyde, at en del af de planlagte projekter bliver sløjfet. Projekter, der ellers skulle gøre miljø- og klimaeffektiviteten hos de danske griseproducenter endnu bedre. Griseproducenterne kan nemlig først søge om at få medfinansieringen udbetalt, efter deres moderniseringsprojekter er færdiggjorte og altså også efter, at alle regningerne er betalt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Giv besked om sløjfede projekter

En anden udfordring er, at nogle helt dropper at gennemføre moderniseringsprojekter, de el-lers har fået tilsagn til

Det kan betyde, at der ikke er penge nok at søge til at give medfinansiering til de griseprodu-center, der ønsker at modernisere deres bedrifter.

- Det er virkelig ærgerligt. Det er vigtigt, at man straks giver afkald på tilsagnet, hvis man ikke kan bruge det, så andre kan få gavn af tilskudsmidlerne, siger Erik Larsen.

Landbrug & Fødevarer Svineproduktion vurderer, at der fra 2016-runden vil blive ca. 90 mio. kr. i ubrugte midler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Derfor arbejder vi målrettet på et politisk løfte om en ny tilskudsordning. Vi har i høj grad brug for politisk medvind til at løfte slagtegriseproduktionen i Danmark, afslutter Erik Larsen.