Den nationale screening for mavesår hos søer går nu ind i sidste kvartal af projektets andet år. Andelen af besætninger, der skal udarbejde en handlingsplan, er fortsat lav og ligger på 3,9 procent.

På nuværende tidspunkt er der undersøgt 18.548 maver fra 1.133 besætninger. 723 besætninger er færdig-screenet og har dermed hver fået udtaget 20 maver. Ud af de 723 færdige besætninger skal 28 udarbejde en handlingsplan for forebyggelse af mavesår i besætningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Seges skriver følgende.

- Da vi meget gerne vil se, om det er muligt at finde fællestræk i handlingsplanerne, opfordrer vi de 28 besætninger til at udlevere deres handlingsplan til den SEGES-medarbejder, der vil kontakte dem her i sidste kvartal af 2018.

I alt skal screeningen indsamle maver fra i cirka 1.500 besætninger og det betyder, at projektet fortsætter i hele 2019. Indsamling af maver fra slagterierne sættes på pause til og med december 2018. Fra januar 2019 indsamles igen maver.

I løbet af de næste to år udtager slagterier tilfældigt maver fra DANISH-godkendte besætninger med over 200 søer. Hver besætning får udtaget 20 maver.

Maverne undersøges på laboratoriet i Kjellerup, og i løbet af april måned blev de første svar fra screeningen sendt ud til besætningerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Såfremt over halvdelen af søerne har mavesår over grad 6, skal der i samarbejde med besætningens dyrlæge udarbejdes en handlingsplan for, hvordan mavesundheden forbedres. DANISH følger op på, om der forefindes en handlingsplan i besætningerne.