Økologiske landmænd er begyndt at bruge en ny type svin, der får færre, men større grise, og dermed har de bedre chancer for at overleve.Omkring 60 procent af de økologiske svineproducenter har allerede skiftet til den nye type svin, eller er på vej til at gøre det.

Det skriver DR.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er realistisk at reducere dødeligheden med fem til ti procentenheder, og der er man nede på niveau med den konventionelle produktion, siger Lene Juul Pedersen, der er professor ved Aarhus Universitets Institut for Husdyrvidenskab i Foulum til DR.

I dag får en so cirka 18-20 smågrise, men på friland har den svært ved at passe så mange grise selv. Soen har ikke patter nok til alle grise, og det er næsten umuligt at bruge ammesøer udendørs. Derudover er der også fare for, at grisene bliver mast ihjel, fordi soen ikke er fikseret. Det betyder, at dødeligheden blandt økologiske grise ligger på 30 procent.

- Økologiske landmænd brander sig på høj dyrevelfærd, og en høj dødelighed er jo ikke i overensstemmelse med god dyrevelfærd, så det er vigtigt, at få rykket på det parameter, siger Lene Juul Pedersen til DR.