Egentlig skulle sommerens dispensation for såning af efterafgrøder komme landets landmænd til gode. Men blandt andet på Kolding-egnen ved Vonsild er landmænd blevet ramt af reglerne, som fulgte efter dispensationen. Richard Nielsen er en af dem, som nåede at så efterafgrøder rettidigt, men efter dispensationen kom, så siger reglerne, at han først må pløje sine efterafgrøder 14 dage senere end ellers, og der er selvom efterafgrøderne har gjort, hvad de skulle.

- Det var tørt på det tidspunkt, og man var bange for, at afgrøderne ikke ville spire frem. De kom frem, som de skulle, og det var en flot afgrøde. Der var kvælstof at komme efter i jorden. Hvede tørrede ud for tidligt, og der kom en tæt og flot efterafgrøde. Nu er den gul, og den står og lider af næringsstofmangel. Der ville ikke være noget problem i at vende den i jorden. Hvis ikke vi havde fået dispensationen, så kunne jeg have pløjet her den 20 oktober, men det kan jeg ikke, og reglerne tvinger mig til at vente med at pløje til 3.november, siger Richard Nielsen og tilføjer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det giver ikke mening miljømæssigt eller for os som landmænd. VI kan ikke være sikker på, at vejret holder som nu. Hvis der kommer vand, så vil lerjorden her på egnen blive smadret, og så kan jeg ikke lave et så godt pløjearbejde, som jeg gerne ville. Jeg vil bare gerne ud at køre og lave et perfekt arbejde nu, men det forhindrer reglerne, selvom jeg har overholdt datoerne i sommer, siger han.

Man bliver lidt tvær

Han har været i kontakt med sin planteavlskonsulent, men selvom landboforeningerne og andre har spurgt Landbrugsstyrelsen om at få ændret reglerne, så er der intet svar kommet, og det er frustrerende for en landmand, som Richard Nielsen at se på. Og konsekvenserne er til at tage at føle på, hvis man ikke overholder de nye datoer efter dispensationen.

-Hvis jeg pløjer nu og bliver kontrolleret, så bliver mine efterafgrøder ikke godkendt, og så bliver jeg trukket i den mængde kvælstof, jeg må tilføre næste år. Det rammer mine afgrøder næste år. Jeg bryder mig ikke om at få noget stukket i hovedet. Jeg vil gerne følge reglerne, men når der sidder nogen og laver skrivebordafgørelser, som ikke giver mening, så bliver jeg lidt tvær, siger han.