Fredag den 12. oktober nedlagde EU-kommissionen forbud mod brugen af flere forskellige aktivstoffer. Et af disse er diquat, der blandt andet kan findes i sprøjtemidlet Reglone. Samlet set har Seges estimeret et tab på en milliard kroner på grund af forbuddet.

- Som jeg ser det har Reglonens eventuelle bortfald en meget stor konsekvens for nogle af vores specialproduktioner i Danmark. Jeg synes, det er rigtig ærgerligt. Der er to store produktioner, som virkelig er i fare for at ende med at blive kraftigt reduceret eller udfaset af Danmark, fortæller Torben Hansen, formand for planteproduktion i Landbrug og Fødevarer, og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kigger på et tab beregnet af Seges på kartoffelproduktionen på 900 millioner kroner om året og for frøproduktionen med hvidkløver og engrapgræs med et tab på 100 millioner kroner.

Landbrug & Fødevarer arbejder for at godkendelsen af pesticider følger et fagligt spor med gennemskuelige beslutningsprocedurer.

Erhvervsorganisationen mener, at anvendelsen af Reglone i Danmark er sikker, da midlet har været anvendt i mere end 30 år uden rapporteret problemer. I Danmark produceres frø og kartofler til en produktionsværdi af 5,2 milliarder kroner hvoraf eksporten udgør 4,5 milliarder kroner.

Reglone er desuden afgørende for vigtige ukrudtsbehandlinger i engrapgræs og hvidkløver, så disse frøafgrøder forsat kan produceres i Danmark.

Reglone anvendes både til ukrudtsbekæmpelse og nedvisning i frø, kartofler og gartnerikulturer, og der findes i Danmark ikke godkendte sprøjtemidler, der kan erstatte Reglone. De få midler, der er godkendt i udlandet, har ikke sammenlignelig effekt eller kan ikke godkendes i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der skal findes løsninger

Landbrug & Fødevarer vil forsøge at finde løsninger på forbuddet ? eksempelvis med dispensationer eller alternativer til sprøjtemidler.

- Dispensation gives kun i 120 dage af gangen, hvorefter ubrugte rester af sprøjtemidlet skal destrueres og man skal så starte forfra igen. Det er både dyrt, besværligt og usikkert fremadrettet for produktionen, siger Torben Hansen.

Forbuddet træder i kraft den 4. februar 2020. Miljøstyrelsen kan dog vedtage en kortere udfasningsperiode.