"Det minder lidt om en form for Georg Gearløs-løsning".

Meldingen fra en af de fremmødte landmænd til et af de tre aftenarrangementer ? en særlig sprøjtedemonstration i juletræer med UV-lys - var ikke helt ved siden af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til demonstrationerne, hvor der hver især stod 4-5 sprøjter klar til test, blev tankene fyldt med en særlig væske, som kunne ses under ultraviolet lys. Sprøjterne var de mest anvendte i juletræer: Dragone tågessprøjte fra Skærbæk Maskinforrretning, bomsprøjter fra Amazone og ASM Østervang samt vertikal sprøjte med og uden luft fra JUTEK.

Herefter blev forskellige områder af juletræsmarker sprøjtet med de respektive sprøjter med forskellige dyser og indstillinger. Efterfølgende gik LMO's tekniske rådgiver og sprøjteekspert Hans Thostrup of juletræsskovfoged Kenneth Klausen fra Danske Juletræer rundt med ultraviolette lamper for at vise de interesserede landmænd præcist, hvor sprøjternes væske havde ramt i træerne, og hvor et givent pesticid ville fungere helt optimalt.

- Der var en himmelvid forskel fra sprøjte til sprøjte, og deltagerne fik en øjenåbner af de helt store. Der er ingen tvivl om, at der var flere, der skulle hjem og justere lidt på deres maskineri, hvis ikke de endda skulle købe nyt, siger Hans Thostrup, teknisk rådgiver og sprøjteekspert hos LMO, der afholdt de tre sprøjtedemonstrationer, som fandt sted i Ulstrup, Christiansfeld og Sorø.

Brug vand ? masser af vand

Hvor eksempelvis skimmel er et stort problem i kartofler, så er lus og mider, der sætter sig på nålene, det helt store problem i produktion af juletræer. Derfor tiltrak de tre arrangementer også samlet set flere hundrede juletræsdyrkere fra hele landet, som var troppet op for at blive klogere på dækning, vandmængder, dysevalg og afdrift - altså sprøjteteknik i bred forstand.

Og deltagerne fik det, de kom efter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den helt store erfaring blev, at der skal vand til ? rigeligt med vand, og der skal bruges mindst 600 liter per hektar, gerne mere og op til 1.000 liter. Der er ikke noget ved at sprøjte, hvis ikke man får noget ud af det, og det gør man altså kun, hvis der er godt med tryk på, siger Hans Thostrup.

- Det kan godt være, at de sprøjter, der kun bruger 150 liter per hektar, fungerer fint i de små træer, hvor man skal ramme ukrudtet - men her taler vi bekæmpelse af skadevoldere i salgsklare juletræer, og så skal man simpelthen skrue op for vandet, fortæller Hans Thostrup.

Brug vinklede dyser

Den klart mest anvendte sprøjte i juletræsproduktion er tågesprøjten, hvor risikoen for afdrift er væsentligt større end hos andre typer af sprøjter, når der er en anelse vind.

Det var også det klare billede under demonstrationerne, hvor de vinklede sprøjter klarede sig allerbedst.

- Det var helt klart, at den store 05-dyse med 30 graders vinkling gav en rigtig god effekt på træerne, ligesom det også kan være, at en endnu større vinkling giver endnu bedre afsætning på nålene inderst i træerne. I lavere træer kan denne være en god løsning. Det skal vi have undersøgt nærmere. Det er samtidig nemmere at styre spredningen. I lidt højere og tættere juletræer skal væsken assisteres med luft for at kunne trænge ind i kernen af juletræerne, hvor miderne er. Her er tegner der sig et kart billede af, at JUTEK's sprøjte er bedst, siger Kenneth Klausen, juletræsskovfoged hos Danske Juletræer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er muligheder for øget anvendelse af vinklede dyser i juletræer til udbringning af ukrudtsmidler og skadedyrsmidler. Men i større træer skal mere til end blot vinkling. Derfor er tågesprøjten uundværlig, siger Kenneth Klausen.

- Men det er også meget vigtigt i denne forbindelse at have kontrol over sprøjtebilledet, så præcisionen øges. Derfor er maskinproducenterne i gang med at afprøve nye dysekombinationer.

De tre aftener blev afholdt af LMO og Danske Juletræer og var støttet af Miljøstyrelsen.