Ved Bayers netop afviklede Future of Farming Dialogue 2018 fyldte Bayers position i verden en del, men Danmark er fortsat et vigtigt og interessant område for den store koncern, fortæller Niels Bjerre, som er agricultural affairs manager hos Bayer i Danmark.

- Der er dygtige landmænd, høj teknologisk standard og et område, hvor nye midler eller teknologier hurtigt bliver testet og formidlet ud til landmændene. Det er også interessant, at Danmark og Skandinavien er et af de områder i verden, hvor forudsigelserne i forhold til klimaforandringer peger i retning af positiv udvikling for mulig landbrugsproduktion. Danmark adskiller sig så fra de andre skandinaviske lande ved at være nettoeksportør af landbrugsvarer, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han tilføjer, at danske fødevare især henvender sig til den voksende middelklasse på verdensplan.

Muligheder i Danmark

Og Bayer ser derfor også fortsatte muligheder i Danmark.

- Vi forsker og udvikler løsninger til landbruget, der gør det muligt at producere mere med et mindre aftryk, altså bæredygtigt. Her er det vigtigt at understrege at vi har fokus på mange aspekter som nye biologiske midler, frø og forædling, digitale muligheder ud over naturligvis de mere traditionelle sprøjtemidler, fortæller Niels Bjerre.

Men der er naturligt nok også udfordringer ved at drive forretning i Danmark og Skandinavien for en virksomhed som Bayer. Og det er man fra Bayers side klar over.

-Den meget øgede effektivitet i landbruget har været med til at skabe en større afstand mellem landbruget og resten af befolkningen. Det betyder at der ofte bliver et negativt indtryk af det moderne landbrug på trods af at man faktisk har forbedret stort set samtlige parametre. Men vi har ikke været gode nok til at fortælle om fordelene ved vores nye midler og måske især ikke få det sat i perspektiv for den øvrige befolkning. Det gælder for os og vores teknologier, men det gælder også for det moderne landbrug generelt, siger Niels Bjerre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

EU kan være problem

Også i forhold til lovgivning og de politiske vinde, som blæser over landbrugsfaget, har betydning for Bayers aktivitet i Danmark og resten af Skandinavien.

-Både Danmark og Europa er områder hvor kravene til f.eks. sprøjtemidler er meget høje. Det stiller naturligvis høje krav til den dokumentation, vi skal levere for at kunne blive godkendt og det gør vi gerne. Det er faktisk ikke her, vi ser udfordringen, men derimod i forudsigeligheden, siger Niels Bjerre og tilføjer.

- Vi har set eksempler i EU på, at alle videnskabelige data var i orden, men alligevel indskrænker man en godkendelse eller forkorter en forlængelse. Det er på EU-niveau, vi oplever dette. Det er helt i orden, at samfundet stiller meget høje krav til vores produkter, men det er ikke til gavn for nogen, hvis man strammer så meget, at ingen ny innovation kan slippe igennem, og det er vigtigt, at rammerne er kendte, så når man, i tiltro til reglerne, investerer store summer i udvikling af nye produkter, så kan de også markedsføres, hvis de lever op til kravene, forklarer Niels Bjerre.