Det må ifølge Landbrug & Fødevarer kalde på selvransagelse hos Danmarks Naturfredningsforening, en række politikere og medier, at landbruget uden belæg blev dømt som årsag til sommerens iltsvind i Filsø.

Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer, henviser til, at Københavns Universitet i en ny rapport har fastslået, at det ikke var næringsstoffer fra landbruget, som var årsag til iltsvind og fiskedød i Filsø i august.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blade og fuglelort

Årsagen til iltsvindet er ifølge universitets rapport stor tilførsel af organisk stof, for eksempel blade, ekskrementer fra fugle og lignende fra naturens eget kredsløb, der blev nedbrudt i søen med stærkt forøget iltforbrug til følge.

Samtidig blev fotosyntesen, der producerer ilt, begrænset. Fotosyntesen har brug for lys, men det tilførte vand var brunt og uklart.

Københavns Universitet slår i rapporten fast, at det ophobede organiske materiale, der forårsagede iltsvindet, kan stamme fra både natur- og landbrugsarealer.

Ikke overraskende

Rapportens konklusioner er glædelige, men ikke spor overraskende for Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer.

- Det var temmelig åbenlyst fra begyndelsen, at Filsø sagen ikke kunne relateres til landbrugets næringsstoffer, men det er selvfølgelig glædeligt, at Københavns Universitet nu bekræfter det, siger Lars Hvidtfeldt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han mener rapporten bør føre til selvransagelse hos Danmarks Naturfredningsforening, en række politikere og medier.

DN-påstand ædt råt

- Mange var utroligt hurtige til at lægge skylden entydigt på landbruget, uden overhovedet at have noget belæg for det. Det gælder både Danmarks Naturfredningsforening og forskellige miljøpolitikere. Jeg synes hele sagen bør give anledning til, at man en anden gang venter med skyde på landbruget, før det er konkret faglig viden tilgængelig, siger Lars Hvidtfeldt, der forventer, at universitetets rapport må få massiv omtale i medierne.

- Flere store landsdækkende medier åd Danmarks Naturfredningforenings konklusioner råt. Nu har vi så forskernes ord for, at historien var "fake news", og det regner jeg selvfølgelig med at man vil gå ind og give ligeså mange minutter og spaltemillimeter, siger Lars Hvidtfeldt.