Skal landbruget have håb om vandløbsudpegninger til tredje vandplansperiode, der giver mening for både natur- og afvandingshensyn, så skal der ny faglighed på banen.

Det var udgangspunktet da Landbrug & Fødevarer, Landboforeningen Gefion, Dansk Landbrug Sydhavsøerne og Sønderjysk Landboforening gik sammen om at få gennemanalyseret muligheder og konsekvenser omkring de meget omdiskuterede udpegninger.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Opgaven blev givet til konsulentvirksomheden Envidan, der er specialist på miljøområdet, og analysen blev præsenteret mandag på bredden af Ågeby Å nær Søllested på Lolland. Blandt andet for Landbrug & Fødevarers viceformand Lars Hvidtfeldt.

Urealistiske miljømål

- Vi har lige siden de første udkast til vandplaner kom tilbage i 2010 påpeget, at der er stor risiko for, at Danmark kommer til at tage for mange vandløb med i planerne og med urealistiske miljømål, der ikke afspejler, at det ofte er vandløb, der er gravede eller tilpassede for at kunne lede vand væk fra marker og bebyggelse. Vores bekymring er, at det vil kræve alt for store indsatser med meget skadelige konsekvenser for afvandingen af marker og bebyggelser, hvis kunstige eller stærkt modificerede vandløb skal leve op til samme mål om flora og fauna som et naturligt vandløb, siger Lars Hvidtfeldt.

Kaos i vandråd

Landbrugets bekymring er kun blevet større efter sidste års arbejde i de 23 lokale vandråd. Vandrådene arbejdede fornuftigt nogle steder, mens det andre steder var tale om kaotiske forløb.

- Uanset hvad, så foregik vandrådenes arbejde på et skævt grundlag. Det var nogle meget forsimplede, eller nok nærmere misvisende, kriterier, som rådene arbejdede ud fra. Resultatet er, at der sker en konsekvent overvurdering af naturpotentialet i vandløbene og dermed en undervurdering af de indsatser, der vil skulle gøres. Dermed ligger alt for mange vandløb til at komme ind i vandplanerne. Det er selvfølgelig helt uholdbart, siger Lars Hvidtfeldt.

Otte typer

Centralt i den nye analyse fra Envidan er en opdeling af vandløbsstrækningerne i otte forskellige typer, der dækker hele spændet mellem det upåvirkede, naturlige vandløb til det meget modificerede vandløb, herunder rørlagte strækninger. For hver af de otte typer er den nødvendige indsats ved manglende målopfyldelse beskrevet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lars Hvidtfeldt håber, at den opdeling kommer til at danne basis for, hvordan vandløbene bliver vurderet frem mod næste vandplansperiode.

- Der er ingen tvivl om, at Envidans typeinddeling kan bidrage til at få de rigtige små vandløb med i - og ud af - vandplanerne. Derved sikres det, at den gode politiske beslutning om, at små, flade, smalle og gravede vandløb eller vandløb med begrænset potentiale ikke skal tages med i vandplanerne, bliver indfriet, og at afvandingsmæssige konsekvenser derved kan undgås, siger viceformanden, der også hæfter sig ved, at analysen bekræfter, at det aktuelle grundlag for udpegningerne ikke holder mål.

Åbenlys fejl

- Analysen demonstrerer desværre med al ønskelig tydelighed, at det kræver meget større indsatser at bringe vandløb i god økologisk tilstand i forhold til alle vandrammedirektivets kvalitetselementer, end når der kun fokuseres på bunddyr, som der er gjort med de faglige kriterier til vandrådene. Det er en helt åbenlys fejl, som selvfølgelig ikke må danne grundlag for udpegninger. Det vil betyde, at for mange små vandløb tages med i planerne og for få vandløb i alle størrelseskategorier bliver udpeget som stærkt modificerede, siger Lars Hvidtfeldt.

Han håber, at politikerne vil tage rapporten til sig og bruge den som afsæt i det videre arbejde.

Oprydning påkrævet

- Politikerne bør nærstudere analysen og se, at den leverer udgangspunktet for at lave en sober og redelig udpegning, som både natur og landbrug kan trives med. Med tanke på de mange 100 millioner kroner der efterhånden er anvendt bag skriveborde på at udarbejde vandplaner, have dem i høringer, udvalg og meget mere, skulle staten fra starten af have gjort sig mere umage ved at lave arbejdet og sætte sig ind i omfang og konsekvenser ved de foreslåede tiltag. Får vi ikke én gang for alle ryddet op i disse planer, ender vi med at vandplanernes udrulning og konsekvenser får lige så stor indflydelse på det danske landskab som da Dalgas sagde de berømte ord "hvad ud ad tabes, skal indad vindes" - nu bliver det bare omvendt, fastslår Lars Hvidtfeldt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Politisk løfte

Venstres miljø- og fødevareordfører, Erling Bonnesen, var også på plads ved præsentationen, og leverede en klar melding:

- Afvandingen fra markerne skal sikres. Der skal kunne drives landbrug i Danmark, og så er det en klar forudsætning, at vandet kan løbe væk fra markerne. Det var derfor vores forfædre gravede mange nye vandløb, så man kunne sikre veldrænede marker, som forudsætning for et godt rodnet. Samtidig kan det godt lade sig gøre at lade landbrug og natur gå hånd i hånd. Med den rigtige og velafbalancerede prioritering af vandløbene sikrer vi både afvandingen og de rigtige steder til indsatser til gavn for natur, fisk og fauna. Det kræver en klar prioritering i vandplanerne.dals