Når Landbo Limfjord invitere til den årlige fremvisning af roesorter, sker det i år hos den populære 'Roeforening' i Balling nord for Skive.

Her kan alle interesserede kan blive opdateret på moderne roedyrkning. Ydermere skal vi hører om en niche Roeforeningen har succes med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvordan klarer roerne sig?

Roerne er klart den afgrøde, vi kender, der har længst vækstperiode. Og i år har Roerne også holdt sommerferie. Da vi andre lå på stranden og påførte solcremen, lukkede roen ned for sollyset ved at lukke læbecellerne på bladene for at beskytte sig, og de blev slanten, væksten gik helt i stå. Da så regnen endelig kom, voksede der nye blade frem og de gamle, som havde klaret tørken, rettede sig op og væksten fortsatte. Solen er stadig aktiv, og roen kan sagtens vokse og samle tørstof hele oktober med. Den har en rigtig lang vækstperiode.

Roerne blev sået den 19. april og Roeforeningen har været meget omhyggelig ved såning og ukrudtsbekæmpelse tidlig forår, så roerne har fået en optimal og god start. Med gode vækstbetingelser og godt håndværk i marken, bliver det rigtig spændende at se, hvor høje udbytter vi kan komme op på i roerne i år.

15 forskellige sorter

I roedemo har vi faktisk 15 forskellige sorter, og der er forskelle mellem sorterne, fortæller Ole Kruse, planteavlskonsulent Landbo Limfjord og fortsætter:

- Dyrkning af roer er mere krævende end dyrkning af korn og majs. De dygtige håndværkere kan opnå rigtig høje udbytter i roerne. Det begynder at blive interessant, hvis kornprisen stiger eller forbliver i nuværende høje niveau.

Gode erfaringer

I Skiveområdet er der gode erfaringer med roedyrkning, både med dyrkning, håndtering, opbevaring og fodring med roer, og når der bliver bedre styr på rensning af roerne, vil roerne formentlig blive meget attraktive i de mange nye biogasanlæg, der er dukket op i de seneste år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbo Limfjord afholder sammen med rådgivere fra KWS, Strube og DLF mødet omkring roedyrkning netop for at få mere viden om roerne og slå et slag for en afgrøde med meget højt udbytteniveau og stor dyrkningsstabilitet. På mødet vil roesorternes egenskaber, ensartethed, topskivens placering, glathed med mere blive gennemgået.

- Der er masser af muligheder i roerne, og vi har fået megen ny viden de seneste år, som vi gerne vil dele omkring dyrkning, optagning, opbevaring og foderværdi i roerne, og selvfølgelig ser vi også på økonomien i roerne, forklarer Ole Kruse, og påpeger, at man selvfølgelig også vil kigge på maskiner til aftopning og optagning. Det er Roeforeningens flotte restaurerede maskiner af ældre dato som fremvises.

Har man interesse for roer, så kan man lærer meget af sparring med andre roedyrkere på mødet og samtidig få en opdatering på moderne roedyrkning. Alle er velkomne, mødet er gratis, og der sluttes af med sandwich.

Fremvisning den 20. oktober

Mens der den 4. oktober bil være tale om en dag med et fagligt højt niveau, så vil der lørdag den 20. oktober være 'Store roedag' hos Roeforeningen, hvor man vil vise samtlige otte roe-sæt i aktion under optagningen af roerne. Den dag vil det desuden være muligt at smage kålrabi-roer i forskellige retter, som Roeforeningen er vært for sammen med den lokale Spøttrup Kro.

Arrangmentet den 20. oktober er gratis og Roeforeningen forventer knap 400 besøgende til den autentiske oplevelse, hvor roerne bliver taget op ad jorden på ægte gammeldagsmaner med redskaberne fra 60'erne, 70'erne og 80'erne.