Danira Behaderovic, agronom og forsker ved Det Svenske Jordbrugsuniversitet, har nærstuderet overgødskning blandt landmænd i det nordlige Europa.

Spørgsmålet om overgødskning - eller eutroficering - er ofte højt på miljøagendaen hos både politikere, erhverv og NGO'er på tværs af EU's landegrænser. Den nye, svenske rapport zoomer derfor ind på et relevant emne for mange parter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rapportens resultater afslører, at svenske landmænd lækker omkring halvt så meget kvælstof og fosfor pr. hektar som landmænd i sammenlignelige lande gør. Uden at det forårsager dårligere afgrøder. De sammenlignelige lande tæller blandt andre Norge, Tyskland og Danmark. Det skriver det svenske landbrugsmedie Land Lantbruk.

Teknologien hjælper

Men hvorfor er landmænd på den anden side af Øresund bedre til at undgå overgødskning?

Ifølge Markus Hoffmann, der har været tilsynsførende på rapporten fra Jordbrugsuniversitetet, skyldes det lige dele tvang og frivilligt arbejde.

- Vi har foretaget 60.000 besøg hos svenske landmænd for at tale ernæring og klima. Og det har giver resultater. Svenske landmænd bliver bedre og bedre, når det gælder gødningsbrug, siger Markus Hoffmann.

Han fremhæver også, at svenske landmænd er gode til at anvende digital teknologi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi køber satellitbilleder til landmændene, som de kan bruge som data i deres gødningsspredere. Derefter kan de styre gødning i løbet af sæsonen. De kan se, hvordan de frodige afgrøder ligger på forskellige områder af markerne, og de behøver derfor ikke gøde lige meget over det hele, men kun hvor der er behov, forklarer Markus Hoffman til det svenske medie.

Agronomen Danira Behaderovic