Siden 2004 er det gået ned ad bakke med at slagte svin i Danmark. Til gengæld er eksporten af levende svin i kraftig vækst. Det skriver nordjyske.dk med henvisning til et Ritzau-telegram.

De faldende antal slagtninger har betydet, at der i dag er færre medarbejere på danske slagterier . Det hænger sammen med, at slagterierne er blevet mere effektive, så hver ansat i gennemsnit slagter flere svin. Samtidig er der sket et skift, i hvilke produkter der bliver fremstillet. Ifølge Danmarks Statistik bliver der solgt flere hele grisekroppe end tidligere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fire procent af Danmarks eksport

Eksporten af levende svin viser til gengæld stor fremgang, og sidste år blev der eksporteret 14,2 millioner grise til udlandet. Langt de fleste ender i Tyskland eller Polen, mens en mindre andel ryger til Italien og Holland.

Den samlede eksport af levende svin og svinekød var i 2017 på 26,2 milliarder kroner, hvilket svarer til knap fire procent af Danmarks samlede eksport.

Knap 100.000 flere øko-grise

Samlet set var der omkring 1. juli 12,9 millioner svin i Danmark, og langt størstedelen er i Jylland, har Danmarks Statistik optalt. Danmark er fortsat en af de største svinenationer i Europa, da 8,5 procent af den samlede bestand i EU er på dansk grund. Kun Holland har flere svin per kvadratkilometer landbrugsareal end Danmark.

Ud af den samlede svinebestand er 144.000 økologiske - svarende til 1,1 procent af alle svin. Den økologiske andel er steget fra 40.000 i 2010.