I denne uge vedtog byrådet i Skanderborg Kommune et sprøjteforbud for udvalgte jorder nær vandboringer ved henholdsvis Ry og Låsby. Et forbud, som den lokale landboforening mildest talt ikke bryder sig om.

Den politiske proces har været lang, og debatten til tider skarp, men afgørelsen i denne uge kommer ikke bag på formanden for landboforeningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi vidste godt, at det ville blive vedtaget, det kommer ikke bag på os. Og vi vil fortsat påklage det, som vi tidligere har været ude at sige, påpeger Jens Gammelgaard, formand for Landboforeningen Odder-Skanderborg, til Maskinbladet.

- Vi vil dog i første omgang afvente resultatet af en lignende sag i Aarhus Kommune, hvor landmænd har klaget til Miljø- og Fødevareklagenævnet over et sprøjteforbud, som kommunen vil indføre, tilføjer Jens Gammelgaard.

En principsag

Dermed kører landboforeningen i første omgang det tunge skyts ud på sidelinjen, men Jens Gammelgaard er ikke bleg for at hive det frem igen.

- Hvis Skanderborg Kommune vil køre en sag mod os, så går vi i clinch med dem. Hvis ikke resultatet af klagesagen fra Aarhus falder ud til vores fordel, vil vi køre en retssag. I bund og grund er det en principsag for os - regelret brug af godkendte pesticider er ikke et problem for vores grundvand, understreger han.

Hvis det lykkes Skanderborg Kommune at nå til enighed med de berørte landmænd omkring jordfordeling, så trækker landboforeningen skytset tilbage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ja, så vil vi ikke blande os. Men vi bakker op om de landmænd, som ikke måtte være tilfredse med den løsning, kommunen når frem til, siger Jens Gammelgaard.

Et råd til kommunen

Hvordan Skanderborg Kommune fremadrettet vil køre processen med at få implementeret sprøjteforbuddet, kan Jens Gammelgaard kun gisne om. Men han har et godt råd til kommunen:

- Det vil være klogt af Skanderborg Kommune at vente på resultatet fra Aarhus - at skynde sig langsomt. Jeg kender ikke kommunens næste træk, men jeg ved, at de gerne vil i dialog med os og de berørte landmænd, slutter Jens Gammelgaard.