Nyheden blev præsenteret og positivt modtaget på repræsentantskabsmødet i Herning, hvor de nye regler blev fremlagt og drøftet, skriver Danish Crown i en pressemeddelelse.

- Vi indfører det her tillæg, fordi vores analyser viser, at det giver forretningsmæssig mening. En gris, vi i god tid ved, kommer til slagtning er simpelthen mere værd for Danish Crown, end en gris vi ikke kender noget til. Det bør selvfølgelig også afspejle sig i afregningen til andelshaveren, så en korrekt indberetning ved indsættelse i slagtegrisestalden bliver belønnet med en økonomisk gevinst for andelshaveren. Samtidig og mindst lige så væsentligt minimerer vi risikoen for udsatte grise omkring højtiderne, som er til stor gene for vores ejere. På den måde kan vi forhåbentlig motivere vores andelshavere til at indberette alle smågrise, de sætter i stalden til slagtning, siger Nicolaj Nørgaard, Ejerservice.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sådan skal det indberettes

Danish Crown beskriver detaljerne omkring indberetningen således:

- Indberetningen skal ske, når grisen flyttes til slagtestalden. Andelshaveren skal blandt andet indtaste retvisende data om antal grise, gennemsnitsvægt, daglig tilvækst og spredning i vægten ved indsættelse. Derudover skal der også indtastes forventet leveringsstrategi samt vægt. Hvis grisene derefter slagtes på det forventede tidspunkt, udløses tillægget.

- En ganske fornuftig timeløn

Selvom 10 øre pr. kilo måske ikke lyder af meget, så mener næstformand i Danish Crowns AmbA-bestyrelse - Asger Krogsgaard - at tillæggets størrelse må være en motivationsfaktor for ejerne.

- Mellem otte og ni kroner pr. gris bliver jo til en pæn sum set over et helt år, og når vi flytter grise, så flytter vi jo ikke bare en ad gangen. Så hvis man gør den tid op, det tager at indberette de data, som slagteriet har brug for, så tror jeg faktisk, det bliver til en ganske fornuftig timeløn i sidste ende, siger han.