Øko-salget brager fortsat frem. I første halvår af 2018 steg danskernes køb af økologiske varer med 11 procent, viser nye tal fra Økologisk Landsforening.

Det skriver foreningen i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi ved fra en række undersøgelser, at danskernes væsentligste årsag til at vælge økologi er ønsket om at undgå pesticidrester. Mange danskere træffer allerede det sikreste valg og køber økologi fremfor at satse på, at stofferne ikke er skadelige. Kampagnen handler ikke om at hænge andre produkter ud, men om hvordan de mange forbrugere, der i forvejen ikke ønsker at indtage pesticidrester, bedst kan undgå dem, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Lille indsats

Selvom flertallet af danskerne i dag køber økologi hver eneste uge, er der dog stadig en stor gruppe, der kun køber økologi engang imellem. Dem henvender Økologisk Landsforening sig nu til med kampagnen ?Fem der gør en forskel?, som skal tydeliggøre, at man med en lille indsats nemt kan gøre en stor forskel, hvis man vil skåne sig selv og sin familie for pesticidrester.

- Det kan være svært at gennemskue, hvordan man opnår størst effekt, hvis man vil mindske sit indtag af pesticidrester. Men det er faktisk ret enkelt. Ved blot at bytte fem basisvarer ud med den økologiske variant, kan man mere end halvere sit indtag af pesticidrester. Så er man godt i gang, siger Helle Bossen.

Ved at vælge økologi hver gang man køber æbler, hvedemel, pærer, tomater og vindruer, kan man således reducere sit indtag af pesticider med mere end 50 procent. Det viser en beregning fra DTU Fødevareinstituttet, som sammenholder mængden af pesticidrester i forskellige fødevarer og danskernes gennemsnitlige indtag af de pågældende varer.

Beregningen viser for eksempel, at æbler står for hele 30 procent af danskernes indtag af pesticidrester. Det skyldes dels, at danskerne spiser mange æbler og dels, at der ofte findes rester af pesticider i ikke-økologiske æbler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Økologi er det sikreste valg

- Vi oplever, at fakta om pesticidrester i maden overrasker folk. Det er for eksempel en øjenåbner for mange, at der blev fundet hele 26 forskellige pesticider i ikke-økologiske vindruer ved seneste kontrol, og at der ofte findes pesticidrester i forarbejdede varer som mel. Med kampagnen ?Fem der gør en forskel? lægger vi fakta på bordet og gør danskerne opmærksomme på, at det mest sikre valg, hvis man vil undgå rester af pesticider i sin mad, er at vælge økologi, siger Helle Bossen.