Abonnementsartikel
FMR Landbrugsmaskiner i Nykøbing Falster har kigget nærmere på en kundes konkrete erfaringer med autostyring i forbindelse med forårsarbejdet
Holgershåb på Nordfalster driver cirka 870 hektar med korn, sukkerroer og stor produktion af græsfrø. Her er såningen foregået med en John Deere 7930 med John Deeres automatiske styresystem, AutoTrac, som anvendes med StarFire iTC antenne med SF2-signal.
Traktorfører Kenneth Kristiansen er pilot på 7930?eren, og hans erfaringer med John Deeres SF2 signal er gode:
- Jeg må sige, at det kører helt perfekt. SF2 signalet bringer os snorlige fra den ene ende af marken til den anden, og betjeningen er meget brugervenlig, siger han. Vi har da også overvejet et RTK-system, men med den funktion, vi oplever med SF2 signalet, vil det være spild af penge, siger Kenneth Kristiansen.
Han fortæller, at Holgershåb har en 36 meter sprøjte og kører med en fire meter såmaskine.
Det giver sprøjtespor i hvert niende træk.
- Jeg har foretaget flere kontrolmålinger af autostyringen, og den reelle afstand mellem sprøjtesporene over ni træk er 36 meter plus/minus fire centimeter. Det er yderst acceptabelt, og desuden er det snorlige, siger han.
Ifølge John Deere er nøjagtigheden på SF2-signalet plus/minus 10 centimeter.
Tre signal-typer
John Deere har siden 2002, høstet mange erfaringer med autostyring.
I dag kører der ifølge Henrik Rasmussen mere end 400 autostyrings-systemer herhjemme, og han siger, at John Deere på verdensplan er absolut markedsledende inden for udviklingen af autostyring.
- Hos John Deere opererer man med tre forskellige signal-typer, nemlig SF1, SF2 og RTK. Alle tre systemer er i drift hos kunder, men det er klart SF2 som er bestselleren, siger Henrik Rasmussen.
Han begrunder det med, at et SF2-signal giver en præcision, som er velegnet til langt de fleste opgaver som for eksempel jordbearbejdning og såning af roer og korn.
I de senere år har John Deere også leveret flere RTK-systemer, hvor investeringen i systemet ifølge Henrik Rasmussen som regel er baseret på et ønske om at kunne gemme sporene fra år til år, for eksempel i forbindelse med faste kørespor.
Han mener, at det med SF2 signalet ikke er nødvendigt med avancerede procedurer for at skifte fra en reference-mast til en anden. SF2-signalet er tilgængeligt hele tiden.
- Den eneste begrænsning man kan opleve er ved kørslen under meget store træer, hvor signalet fra satellitterne kan begrænses. Denne begrænsning kan opleves med alle autostyringssystemer og en RTK-løsning vil ikke afhjælpe dette, da RTK også er afhængig af frit udsyn til satellitter, siger Henrik Rasmussen.
Optimal indstilling nødvendig
En meget vigtig forudsætning er korrekt indstilling og brug.
- Hos FMR Landbrugsmaskiner har vi efter at have arbejdet med Autostyring på traktorer og mejetærskere i flere år høstet mange erfaringer, som kommer kunderne til gode.
- For at sikrer den optimale brug af et autostyringssystem er det meget vigtigt, at man gør sig klart hvilke muligheder og begrænsninger som brugen af et sådant anlæg giver. For eksempel er finindstilling af styreresponsen og afstanden fra antennen til eksempelvis såskærene nødvendig at ofre tid på. Også en kalibrering af det terrænkompenserende modul, som systemet bruger til at beregne maskinernes hældning med skal gøres rigtigt. Når disse finindstillinger er korrekt udført, kan vi opnå meget fine resultater med John Deeres AutoTrac systemer, siger Carl Ove Møller fra FMR.
- Det er jo ligesom med alle andre maskiner og systemer. Det er nødvendigt at bruge tid på at opnå den korrekte brug, tilføjer han.
Driftslederen på Holgerhåb, Allan Hansen, har også noteret sig fordelene ved Autostyring.
- Når man taler om Autostyring skal man også huske at fremhæve den øgede førerkomfort. Mine kolleger og jeg har bemærket, at det ikke er nær så anstrengende med lange arbejdsdage, når vi bruger AutoTrac. Siger han.
- Indtil videre har vi gode erfaringer med systemet på mejetærskere og så-traktoren, men der er ingen tvivl om at vi i fremtiden skal have AutoTrac på flere traktorer. Det er ikke til at undvære, når man først har prøvet det, siger Allan Hansen.