Abonnementsartikel

Hos halmleverandørerne er der forventning om, at priserne nu retter sig

Der er optimisme  hos de danske halmproducenter. Det skyldes, at de seneste halmkontrakter, der er indgået med Vattenfall og Dong har vist stigende priser.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Prisen har rettet sig. Men vi skal også have fornuftige priser, der dels giver omkostningsdækning, dels giver en avance til landmanden, siger Hans Stougaard, formand for Danske Halmleverndører.

- Halmproduktion har tidligere været betragtet som "udskud", som man ikke regnede med. Men det skal være en produktionsgren i landbruget på linie med kvæg, grise, frø, kartofler og så videre, og med sin CO2-neutrale betydning for miljø, naturen og varmeværkerne har halmen fuldt ud fået sin berettigelse, konkluderer formanden.

Seks-syv års ørkenvandring

En af dem, der vejrer morgenluft er Hans Otto Sørensen, Ullerup i Sønderjylland.

- Det har været en ørkenvandring at være halmproducent de seneste seks til syv år. Det er kun eksporten, der har holdt os oppe. Men nu er reaktionen kommet, siger Hans Otto Sørensen og henviser til de bedre priser, der er opnået ved Vattenfall-licitationen om leverancer til Fyensværket.

Dong har også gennemført en licitation, men har derefter afvist de fleste tilbud med den begrundelse, at prisniveauet var for højt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det bekymrer ikke Hans Otto Sørensen, der tværtimod ser licitationen som udtryk for, at landmændene har afgivet deres tilbud ud fra en realistisk vurdering af markedet, og fordi landmændene ikke har råd til at sælge halm med underskud.

- Der er flere grunde til, at halmprisen er steget. Først og fremmest fordi gødningspriserne er steget, især prisen på fosfor og kali, som der er en del af i halmen. Desuden er timelønningerne til håndtering af halmen steget kraftigt.

Alle halmlagre er tømte

- Det spiller også ind, at der har været mangel på halm i andre lande. Efterspørgslen fra Holland, som er prissættende på halm, har været stor, og der har ikke været halm nok i det nordlige Frankrig og det nordvestlige Tyskland, og det har medført højere priser, som også smitter af i Danmark.

Hans Otto Sørensen kender særdeles godt det hollandske halmmarked. Han står formentlig for størstedelen af halmeksporten ud af Danmark, og Holland er et af de lande, Hans Otto Sørensen har mest samhandel med.

- Prisen er væsentlig højere end på det danske marked, men der stilles også krav om høj kvalitet - det skal være gode sunde varer, halmen skal lugte godt, og der må ikke være mugpletter. Halmen bruges til industriel forarbejning, men en del bruges også til foder og strøelse, fortæller den sønderjyske eksportør, der alligevel byder ind, når der er licitationer i Dong og Vattenfall.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg vil også gerne være med i gamet her og have en afsætningskanal til det halm, som knap har kvaliteten til eksporthalm, lyder begrundelsen fra Hans Otto Sørensen.