Politikere og naturfredningsfolk har nærmest stået i kø for at pege fingre ad landbruget som den store synder bag iltsvindet i Filsø Søndersø.

Her er mindst 80 ton fisk døde efter tre dages iltsvind henover den forgangne weekend, skriver JydskeVestkysten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er en sammenhæng af uheldige ting og en forsmag på fremtidens klima

Theis Kragh, forsker

Men nu foreligger resultatet af en analyse, som Theis Kragh, lektor på Ferskvandsbiologisk Laboratorium på Københavns Universitet, har foretaget af de døde fisk i søen.

Det er såkaldte humus-stoffer fra grøfter og drænrør, som hurtigt er blevet ledt ind i søen efter et regnskyl, der er årsagen til fiskedøden. Men Theis Kragh kan ikke påvise, fra hvilke dele af oplandet der er kommet flest af disse stoffer.

- Jeg kan ikke frikende de 27 sommerhuse, der ligger i området. Jeg kan heller ikke frikende alle vejene. Jeg kan heller ikke frikende landmændene. For det har vi faktisk ikke målt på. Men vi kan vise, at det her er noget, der naturligt vil forekomme, og det ville også forekomme, hvis det hele var dækket af skov, for det er samme type kulstof, der kommer ud. En diskussion om næringsstoffer er en helt anden diskussion, for det er ikke det, der har forårsaget iltsvindet i det her tilfælde. Næringsstoffer og udledning af næringsstoffer har ikke noget med den her diskussion at gøre, siger Theis Kragh til JydskeVestkysten og understreger dermed, at det drænede vand ikke kun kommer fra landbrugsarealer.

Uheld og klima-konsekvens

Udledning af kvælstof har tidligere været årsag til iltsvind i åer. I dette tilfælde ved Filsø mener Theis Kragh, at fiskedøden skyldes, hvordan der bliver drænet i området og så det tørre, stille danske sommervejr, vi har haft i år. Den kombination har i bogstaveligste forstand været en giftig cocktail for fiskene i søen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en sammenhæng af uheldige ting og en forsmag på fremtidens klima, opsummerer Theis Kragh til JydskeVestkysten og foreslår en dræningsmåde, hvor regnvandet langsommere trænger fra jorden omkring Filsø og ud i søen.