Abonnementsartikel
Svineproducent køber udstyr til kornhåndtering ud fra en analyse af foderblandingen
Først tager man stilling til, hvordan svinene skal fodres. Dernæst bestemmes, hvilket udstyr, der skal hentes tilbud på.
Sådan lød opskriften på svineproducent Lasse Buhls fremgangsmåde, da han i efteråret 2008 besluttede at udvide sin bedrift fra 500 til 1.200 søer.
- Normalt vil man først se på teknikken og først derefter beslutte sig for foderblandingen. Men jeg synes nu, at den måde, man vil fodre sine dyr på, er den vigtigste. Og så kan leverandørerne af teknikken altid rette udstyret ind efter det, siger Lasse Buhl, der snart kan se sit projekt stå færdigt.
Til opbevaring har han valgt en amerikanersilo fra LM Corn med en kapacitet på 10.000 hkg korn, og det passer med Lasse Buhls egen høst af korn fra bedriftens 300 hektar.
- Denne type silo giver en mere ensartet blanding, og vandindholdet er stort det samme overalt siloen. Dermed undgår man, at fugten samler sig foroven, hvilket kan være tilfældet med et planlager. Desuden er amerikanersiloen en billigere løsning end planlageret, fortæller Lasse Buhl.
Han mener, at amerikanersiloen også er en fleksibel løsning.
- I modsætning til en gastæt silo kan man tage korn ud af en amerikanersilo og sælge det, hvis man ikke selv har brug for kornet, siger han.
Ud over en snegl i bunden af siloen er der også to omrørere, der sidder på en arm i toppen af siloen. Armen kører hele vejen rundt, mens omrørerne kan bevæges sidelæns fra centrum af armen og udefter.
Påslag i stål
På grund af høj grundvandstand har Lasse Buhl fået bygget påslaget i stål. Som alt andet i hans projekt skal tingene bare virke uden problemer.
Og med maksimal automatisering.
- Jeg vil ikke kæmpe med vandsamlinger i påslaget. Derfor har jeg valgt denne løsning. Den eneste ulempe er, at vi risikerer at skulle tømme påslaget for korn, når motoren til den vandrette snegl i bunden en gang med tiden går i stykker. Men jeg satser på, at det ikke sker de første 15 til 20 år, siger Lasse Buhl.
Fyldeudstyret kommer fra Preben Øgendahls Maskinfabrik, og der står ikke færre end ni råvaresiloer og en buffersilo på bedriften.
- De mange siloer sikrer en stor grad af fleksibilitet i foderblandingerne. Jeg kan altid have seks til syv færdige blandinger parate. Og al styring er automatiseret, fortæller Lasse Buhl.
Inden beslutningen om fodersystemet blev taget rådførte han sig med en fodringskonsulent.
- Da vi byggede for fire år siden valgte vi tørfoder frem for vådfoder for at mindske problemer i besætningen.
- Og dermed var linien lagt. Ikke mindst af hensyn til smågrisene, siger Lasse Buhl, der dog også har vådfodring til slagtesvin på en nærliggende bedrift.
Maskinkonsulenten blev først derefter sat på sagen, og Lasse Buhl fik tilbud fra tre forskellige firmaer, hvor tilbuddet fra Preben Øgendahls Maskinfabrik viste sig at passe bedst ind i konceptet.
Lasse Buhl startede sin bedrift i 2005 på en bar mark ved Ådum i det sydvestlige Jylland. I løbet af få år kunne han se, at der skulle flere svin til, hvis der skulle være en fornuftig økonomi i det.
- I september 2008 gik vi i gang med udvidelsen til 1.200 søer, og netop da ramte krisen for fuld kraft. Men vores bank holdt ved, og håndværkerne er ved at være færdige med byggeriet, konstaterer Lasse Buhl, der nu kan skue over en lille hektar under tag.
- Og at svinepriserne endelig ser ud til at gå op, gør jo ikke glæden mindre, tilføjer han.