Det sendte chokbølger igennem børsen, da verdens femte største hvedeeksportør torsdag meldte ud, at man ville begrænse eksporten samtidig med en tørkepræget sæson. Det skriver Jyske Markets. Ukrainens ministerium for landbrug skrev på Facebook et indlæg, hvor de udtalte:

-Vi planlægger at sætte begrænsninger på møllehvedeeksporten for en midlertidig periode i begyndelsen af sæsonen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Den udmelding kunne misforstås, viste det sig.

Både hveden på Matif og i Chicago blev straks sendt op med tæt på seks procent. Matif nåede at handle på det højeste niveau i tre år, inden markedet igen faldt til ro.

Kort efter lukning af Matif præciserede det ukrainske landbrugsministerium udmeldingen og forklarede, at man ikke umiddelbart påtænkte at begrænse hvedeeksporten, men at skabe et overblik over høsten for at sikre tilstrækkelige mængder til at forsyne hjemmemarkedet.

Og det er en normal procedure i år med stramme forsyninger, som indirekte lægger et loft over eksportmængderne.

Ukraine er verdens 5. største hvedeeksportør med en eksport på 17,5 mio. tons i sidste sæson, og markedsreaktionen på fejludtalelsen eller tolkningen kan derfor sagtens forsvares, ifølge Jyske Markets. Især da man tilbage i 2010-2011 sæsonen, hvor man begrænsede landets eksport efter hedebølge og tørke havde ødelagt store arealer omkring Sortehavet med prisstigninger til følge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Matif lukkede et par procent højere, mens panikken og markedet lagde sig i Chicago efter præciseringen.