Den langvarige tørke har påvirket afgrøderne meget forskelligt. Uden vanding er situationen mere eller mindre endt i misvækst - med vanding kan afgrøderne give stort set normalt udbytte.Har du tørkestressede afgrøder eller græsudlægsmarker, der er helt eller delvist gået ud, kræver det kritisk, individuel stillingtagen på hver enkelt bedrift.

Det skriver Sagro.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Planterådgiver Hanne Binderup Jacobsen, SAGRO, har følgende råd til mælkeproducenter, hvis majs nu står og visner på let og uvandet sandjord:

- Som vejrudsigten ser ud, bliver det kun værre. Så hvis man vil have foder ud af den tørkeskadede majs, skal den tages som grønmajs. Det bliver kun værre, så der bør man være realistisk og tage beslutningen snart. Det bliver dyrt og halvdårligt grovfoder, men selv halvdårligt grovfoder kan være bedre end intet grovfoder, som situationen er med udsigt til halverede udbytter og mangel på grovfoder, siger hun.

Også på græsudlægsmarkerne anbefaler hun en konkret vurdering af den enkelte mark.

- Generelt er jeg ikke så vild med eftersåning. Det er marker, der skal ligge tre-fire-fem år, så det er værd at gå efter det bedst mulige resultat ved at pløje, etablere såbed og så nyt udlæg i det hele i stedet for at stå med marker, hvor noget græs er nyudlagt ved eftersåning, og andet er tørkeskadet, siger hun, men hun understreger samtidig, at man ikke kan tænke på at lægge noget om, før pløjelaget er blevet gennemvædet af 40.50 mm regn.