I 2018 er det 10 år siden, at Case IH besluttede sig for at etablere et landsdækkende RTK netværk i flere europæiske lande, hvoraf Danmark var det første.

For at opnå den bedst mulige dækning for landbruget, faldt valget i sin tid på at etablere et radiobaseret netværk. Der var på det tidspunkt modembaserede løsninger som blandt andet blev brugt af landmålere, men de blev mes brugt til stationære opgaver i byerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De netværk der blev brugt til mobiltelefoni, var på det tidspunkt endnu forholdsvis ustabile, og dækningen i landområderne for dårlig, især ved spidsbelastning. Derfor var dette i første omgang ikke en egnet løsning.

Lokale basestationer

Etableringen af Case IH's eget radiobaserede RTK netværk krævede opsætning af lokale basestationer og den første af disse blev sat op hos Eskelund på Fyn i sommeren 2008, og netværket blev endelig landsdækkende i 2010.

- Med basestationer over hele landet er det vigtigt, at kunne reagere hurtigt i tilfælde af eventuelle fejl eller nedbrud, eksempelvis grundet strømafbrydelser, så landmændene i området altid kan holde deres RTK udstyr kørende. Derfor har Case IH-forhandlerne vagt på de basestationer, der er i deres område, og hele netværket overvåges centralt fra vores kontor i Albertslund, ligesom vi tilbyder vores kunder gratis telefonsupport, fortæller Lars Grønlund, RTK Specialist, Case IH

- Gennem de ti år vores RTK netværk har eksisteret, har det været i konstant udvikling og fornyelse med løbende opdateringer og opgraderinger. Som oftest sker dette helt uden at vores kunder - hvoraf nogle har været med helt fra starten - mærker det i deres daglige brug af RTK udstyr. Dog kræves det i enkelte tilfælde at kundens udstyr opgraderes, eksempelvis når maskinen, hvor RTK udstyret sidder på, alligevel skal fornyes.

Hjælp fra mobilen

- Seneste store skridt var i 2015, hvor vi opgraderede vores netværk til også at tilbyde AFS RTK+ (VRS - korrektionssignal via mobiltelefoni). Med mobilnetværkernes udbygning og øget kapacitet til dataoverførsel samt forbedringer med hensyn til udfald og ikke mindst udviklingen af RTK-antenner og modtagere, kan man nu køre 20 minutter uden signal, vel at mærke uden af miste præcision, som har gjort AFS RTK+ til en brugbar og attraktiv RTK-løsning inden for landbruget, fortæller Lars Grønlund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Udover de tekniske begrundelser for at etablere et RTK-netværk inden for landbruget tilbage i 2008, er en anden vigtig grund for os til at have dette netværk, at vi hos Case IH kender kunderne og deres behov. Vi tager kunden seriøst og tilbyder som før nævnt gratis telefonsupport og roaming på vores simkort, således at simkortet automatisk skifter til den udbyder (telefonselskab), som har dækning i området. Det er der på nuværende tidspunkt ingen andre på markedet, der kan tilbyde. Vores fokus er på landbrug, og vi ved hvor vigtigt det er, at udstyret virker i de korte sæsoner, hvor der er travlhed i marken, påpeger Lars Grønlund,

I år hvor Case IH RTK netværket fejrer 10 år i Danmark, er der mere end 1.000 maskiner som kører på det danske netværk, og ikke kun Case IH maskiner, men også alle andre mærker på markedet.