I Landbrug & Fødevarer er man ærgerlig over, at miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) har valgt at fjerne muligheden for at anvende pesticider i forbindelse med tilskud til skovrejsning fra 2019.

Det skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skovrejsningsordningen har til formål at reducere kvælstofudledningen med henblik på at forbedre vandmiljøet og beskytte grundvandet.

-Den tilskudsordning der gælder nu er til skovrejsning, hvilket er cirka to år ud af skovens levetid på 50-100 år. Med de nye ændringer vil det betyde, at der rejses mindre skov og dermed fjernes mindre kvælstof, skriver viceformand Lars Hvidtfeldt i en pressemeddelelse.

Bliver dyrt

Når der ikke må bruges pesticider bliver det alt for dyrt, vurderer Landbrug & Fødevarer.

-Det bliver både dyrere og vanskeligere at rejse skov på landbrugsjord. Uden pesticider vil omkostningerne til skovrejsning blive højere, da der skal kompenseres for de øgede omkostninger til renholdelse i kulturfasen. Det betyder, at der kan rejses mindre skov for de tilgængelige midler, siger Lars Hvidtfeldt.

-Det er ekstra ærgerligt fordi muligheden for at anvende pesticider netop er blevet genindført fra ansøgningsrunden i 2018 efter at muligheden har været fraværende i 2016 og 2017. Med den gældende tilskudsordning er det muligt at få et højere tilskud, hvis man vælger ikke at bruge pesticider. Dette giver lodsejeren en mulighed for at vælge, hvilket er en rigtig god løsning.