Abonnementsartikel

Den såkaldte østaftale er ophørt, og det betyder, at østeuropæiske medarbejdere kan hyres for en 50 kroner i timen

Fra den 1. maj er den såkaldte Østaftale ophørt, og derfor skal arbejdere fra de ti østeuropæiske EU-lande ikke længere have en opholds- og arbejdstilladelse for at arbejde i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Danmarks radio betyder det, at virksomheder fuldt lovligt kan hyre billig østeuropæisk arbejdskraft til langt under det danske lønniveau.

DR beretter således om et vikarbureau, som tilbyder billig østeuropæisk arbejdskraft til under 90 kroner i timen. Og mange arbejdsgivere vil angiveligt gerne hyre de billige medarbejdere.

Hidtil har overgangsregler i forbindelse med de østeuropæiske landes optagelse i EU sikret ordnede forhold på det danske arbejdsmarked. Men nu er der ifølge Danmarks Radio kun fagbevægelsen til at holde justits.

- Og vi har ikke tænkt os stiltiende at se på at der indføres et A- og et B-hold blandt på det danske arbejdsmarked, siger formand for den Grønne Gruppe i fagforbundet, 3F Arne Grevsen til DR-Nyheder.

- Vi er i vores gode ret til at tegne overenskomst med arbejdsgiverne. Sådan er det danske arbejdsmarked indrettet. Og hvis ikke de vil indgå overenskomster ad forhandlingens vej er vi parate til både at lave blokade og sympatikonflikt, siger Arne Grevsen til DR.