Abonnementsartikel

Malterierne har i en periode hamstret maltbyg, og nu tærer de på lagrene. Derfor er efterspørgslen efter maltbyg lige nu meget begrænset, vurderer Palle Jakobsen fra rådgivningsfirmaet Agrocom.dk, overfor fagbladet Agrologisk.

Kun ganske få landmænd, har formået at skrive kontrakt om avl af maltbyg til en fast pris i dette forår. Grovvarefirmaerme er nemlig ikke villige til at løbe risikoen ved at tegne kontrakter til en pris, der senere kan vise sig at være højere end det, de selv kan få for maltbyggen hos malterierne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Firmaerne nøjes derfor med at opfordre landmændene til at dyrke maltbyg uden kontrakt.

Om det er en god forretning for landmændene, vil først vise sig senere på vækstsæsonen, når der tegner sig et billede af, hvordan vejret påvirker produktionen af maltbyg andre steder i verden.Ifølge Palle Jakobsen er der dog ikke grund til bekymring hos de danske avlere:

- Danmark er kendt for at levere maltbyg af en god kvalitet. Det skyldes først og fremmest dygtige landmænd og god håndtering af maltbyggen fra mark til malteri. Derudover har vi et klima, der egner sig særdeles godt til at dyrke maltbyg, siger han i det nummer af Agrologisk, der udkommer på fredag.

At netop vejret har så stor betydning for kvaliteten og udbytterne, kan blive den afgørende faktor, der slår hul på efterspørgslen på maltbyggen.

- Som det ser ud lige nu, er malterierne tilsyneladende dækket ind. Men hvis der i løbet af vækstsæsonen kommer meldinger om tørke eller kraftig nedbør og dermed udsigt til, at høsten reduceres, så vil situationen hurtigt kunne ændres, fastslår Palle Jakobsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvor meget det vil påvirke prisen, tør han dog ikke spå om. Men han er ikke i tvivl om, at bunden er nået, og at priserne vil stige. Spørgsmålet er blot, om det sker i 2009.