10 procent af diegivende søer skal gå i løsdrift i farestalden i 2020. Men økonomien kan spænde ben for ønsket om at forbedre velfærden i farestalden.

Landbrugsstyrelsen har derfor netop åbnet for ansøgninger til tilskudsordningen til at etablere løsdrift i farestalde. Du kan søge frem til 30. august 2018. Det skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvad kan du søge tilskud til?

Du kan søge tilskud inden for de to indsatsområder på farestaldsordningen 2018:

- Nybygning af farestalde med løsdriftsstier, herunder tilbygning til eksisterende stalde. Puljen til nybygning er på 14 mio. kr.

- Ombygning af eksisterende bygninger med henblik på etablering af løsdrift i farestalde. Puljen til ombygning er på 4 mio. kr.

Obs

Når Landbrugsstyrelsen skal give tilskud, prioritetes ansøgningerne efter den gennemsnitlige størrelse på stierne og andelen af fast gulv. Det vil sige jo større sti og andel med fast gulv, desto større chance har du for at få tilsagn om tilskud. Det er vigtigt, at du angiver den stistørrelse, som du planlægger at opføre. Hvis du bygger mindre stier, kan det medføre, at vi må nedsætte dit tilskud helt eller delvist, når vi kommer og afsyner dit projekt. Det skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Styrelsen skal længere se miljøgodkendelse eller byggetilladelse, når du søger om tilskud. Men for at sikre, at dit projekt kan gennemføres inden for projektperioden, er det fortsat en god idé at få styr på tilladelserne i god tid. Du skal nemlig indsende dokumenterne, når du søger om udbetaling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Baggrund for tilskud

Farestaldsordningen bidrager til målsætningerne i 'Handlingsplan for bedre dyrevelfærd for svin', som har det mål, at 10 procent af diegivende søer skal gå i løsdrift i farestalden i 2020. Søer opstaldes ca. en uge før forventet faring i farestien og bliver der, frem til pattegrisene afvænnes. I en faresti med løsdrift kan soen frit bevæge sig rundt i stien før og mens pattegrisene dier. Det er dog muligt at benytte beskyttelsesbøjler i op til 4 dage efter faring.