Abonnementsartikel

5000 traktorer kom til Danmark i forbindelse med Marshall-hjælpen. Museum sætter fokus på det.

Alle lande i Europa blev tilbudt Marshall-hjælp i form af penge, varer og tjenesteydelser. Landene i den vestlige del sagde ja tak mens landene i den østlige del af Europa pænt takkede nej ? de blev tilbudt hjælp af Rusland. Dermed var den kolde krig startet, hvilket senere resulterede i Muren.

Danmark sagde således ja tak og modtog blandt andet ca. 5.000 traktorer fra USA og Canada. Traktorerne havde naturligvis en pris og landmanden skulle betale den fulde pris. Men hvorfor skulle han det, når nu Marshall-hjælpen for 80% vedkommende var en gave fra USA ? få svaret på Morsø Traktormuseum som i år focuserer på netop disse traktorer, som bl.a. omfatter mærker som John Deere, International, Massey-Harris, Allis-Chalmers, Case og Cockshutt.

Morsø Traktormuseum søger gennem udstilling og plancher samt aftenåbent hver tirsdag med rundvisning i ugerne 27 til 32 klokken 1900 at udbrede kendskabet til Marshall-hjælpen som satte gang i hele samfundet ved også at sende danskere på studieophold i USA samt at give lån til andre investeringer. Museet åbner den 24. juni og har åbent alle dage til 24. august.