Abonnementsartikel

Danmarks måske yngste værkfører er flasket op med røde traktorer.

27-årige Jacob Piltoft Nielsen er vel nok Danmarks yngste værkfører og har været det i ti måneder.

Han er uddannet landbrugsmaskinmekaniker og blev færdigudannet, da han var 20 år gammel, og så har han drømt om røde traktorer, så længe han kan huske.

- Det er det bedste håndværkerfag, og du lærer så meget og bliver rustet til en bred branche, siger Jacob Piltoft Nielsen.

Jobbet som værkfører kræver en del selvstændighed, og den har Jakob Piltoft Nielsen blandt andet fået ved at rejse langt væk fra Østjylland. Han var fire måneder på et værksted i Australien.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Man lærer virkelig sig selv at kende på en helt anden måde, og jeg vil virkelig anbefale alle at tage afsted, siger han om sin tid på den anden side af jorden.

- Det var anderledes. Det var jo meget større maskiner og meget større distancer, og man gik ikke så meget op i arbejdstid, siger han og uddyber:

- Det var ikke unormalt, at konerne kom hen på værksted og spiste aftensmad, for sådan var det, hvis de ville se deres mænd., siger værkføreren.

I sin tid down under, så var læringskurven stejl og han havde gernet suget, om muligt, endnu mere til sig.

- Hvis ikke jeg havde en kæreste herhjemme, så var jeg blevet dernede, siger han, uden at uddybe om det betyder lidt længere eller for evigt.

Jobbet som værkfører er på mange måder anderledes end jobbet på gulvet, og selvom han var forberedt, da han har haft jobbet som assisterende værkfører og derfor stod med ansvaret, når værkføreren ikke var der, så vidste han ikke alt, før han stod i det.

Fars fodspor

Værkstedet på Ballevej er slet ikke kræsne med, hvad de fikser.

- Vi laver det, der kommer ind, siger Jacob Piltoft Nielsen.

Om det er skraldebiler fra Aarhus Kommune, Tunøfærgen, Hov Havn eller hr Jensens havetraktor, eller noget helt femte, så repararer eller servicerer de det på værkstedet.

- Det er yderst sjældent vi støder på noget, vi ikke kan lave, siger han.

Dansk Maskincenter Odder også kaldet DMC Odder har været igenenm et par navne- og ejerændringer. Tidligere hed det Odder Diesel og blev grundlagt i 1981. Virksomhedens historie går dog endnu længere tilbage og den har blandt andet heddet Traktorlageret. Retten til at forhandle Massey Ferguson går tilbage til 1952 med adresse på Nørregade.

- Jeg går stadig og skruer lidt her i værkstedet, mest af lyst men nogle gange også fordi der er så travlt, og i går var jeg ude at lave en såmaskine, og det er bare fedt, siger han.

For selvom han er blevet chef, så vil han gøre alt for ikke at glemme sit fag eller få fine fornemmelser.

- Jeg tager alle kurser for at holde mig opdateret, og kommer der noget nyt software, så er jeg den første til at afprøve det, siger han.

Han ser positivt

- Jeg er vant til at arbejde i værkstedet, så jeg ved, hvordan man skal behandle montørerne, så man får mest ud af dem, siger han.

Han himler lidt med øjnene, da han siger montører. Han kan meget bedre lide betegnelsen tekniker, må man forstå.

Jacob Piltoft Nielsens far arbejdede 31 år på samme sted både som mekaniker og sælger. Faderen blev også tilbudt stillingen som værkfører for mange år siden, men takkede nej. Så arbejdet med maskiner var oplagt for Danmarks yngste værkfører.

- Jeg brænder for at lave traktorer, siger han og uddyber:

- Jeg er jo flasket op med røde traktorer. Så det har jo hele tiden ligget i kortene, siger han med et stort smil.