Gårdejer Povl Fritzner brugte sin åbningstale på Roskilde Dyrskue til at fokusere på det danske landbrugs rammevilkår og den landbrugspolitiske dagsorden, der forplumre debatten.

- Vi har nået smertegrænsen økonomisk. Generationsskiftet er gået i stå. Mange dygtige unge landmænd forlader landbrugserhvervet til fordel for andre erhverv, hvor indtjeningen og friheden er mere attraktiv end i landbruget, sagde Povl Fritzner.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Vi har nået smertegrænsen økonomisk. Generationsskiftet er gået i stå. Mange dygtige unge landmænd forlader landbrugserhvervet til fordel for andre erhverv, hvor indtjeningen og friheden er mere attraktiv end i landbruget.

Povl Fritzner - Gårdejer

En del af skylden lagde han hos de vilkår, erhvervet bliver budt i Danmark.

- Der er mange, der har en mening om og stiller krav til landbruget. Dette kan være berettiget, men husk nu, at det ikke må være uvidenhed, følelser og holdninger, der sætter dagsordenen for det jeg kalder ny fagre verden. I dag er de danske landmænd verdensmestre i bæredygtighed. De danske fødevarer har et af verdens laveste miljøaftryk, både når det gælder plante- og husdyrproduktion, sagde han.

Problemer med kvælstof

Han kom også ind på kvælstofdebatten i sin tale. Der var det særligt de uoverensstemmelser mellem udledningen og den faktiske forurening.

- Der er mange paradokser. Som eksempel kan nævnes udslippet af cirke 4000 ton kvælstof fra havnen i Fredericia til Lillebælt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge en nyudkommet rapport fra DHI har udslippet i Lillebælt ikke forurenet noget væsentligt. Truslerne var ellers voldsomme fra diverse professorer fra Århus universitet. Udtalelsen var, at alt liv i fjordene ville dø. Sådan gik det som bekendt ikke. Som politiker kan det tilsyneladende være farligt at være konkret. Man kan risikere både at støde vælgerne fra sig før et valg og at hænge på besværlige løfter efter et valg, sagde han.

Europæisk sammenhold

Også den globale handel kom han ind på i talen

- Alt hvad der peger i retning af protektionisme er gift for vores store landbrugseksport. Det er derfor bydende nødvendigt, at vi i Europa får udviklet vores sammenhold, ellers kommer vi helt sikkert til kort, med de dagsordener som USA, Rusland og Kina, hver især sætter.

I en handelskrig bliver alle tabere, herunder også dansk landbrug. Derfor er det vigtigt, at vi i det danske samfund prøver at samarbejde, lægger stridsøksen i skuffen og prøver at udvide de muligheder, der trods alt ligger foran os, sagde Povl Fritzner.