Flere hundrede var samlet til Agri Farm Day i Klarup ved Aalborg, hvor hybridhvede og ny teknik til sprøjten var på programmet.

Der var linet op med nye sorter og forsøg i marken, da Agri Farm Day løb af stablen 6. juni. På maskinudstillingen blev der blandt andet præsenteret nyt udstyr til sprøjten, der sikrer, at man aldrig kommer i kontakt med planteværnet. Dunkene placeres i en holder, der selv prikker hul i dunken og renser den, når den er tom. Det skriver Agri Nord i en pressemeddelelse.

- Det var der stor interesse for, fortæller teamleder for planteavl i Agri Nord, Poul Madsen.

Ligeledes fik årets temaudstilling om dræning og korntørring meget opmærksomhed.

Hybrider vinder frem

Poul Madsen og medarbejderne i Agri Nord viste også mange nyheder frem i marken, når de guidede deltagerne rundt til alle forsøgsparcellerne i hold.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Blandt andet kom deltagerne forbi to nye hybridhvedesorter: Hyking og Hyvento. Hyvento har været afprøvet i 2017 og er med igen i år i Landsforsøg. Den havde et forholdstal på 96 sidste år. Hyking er i forsøg i år, og begge sorter er i handlen til den kommende sæson.

- Der har været arbejdet meget med hybridsorter i rug og vinterbyg de seneste år, men nu er der også kommet fokus på hvede, siger Poul Madsen.

Hybridsorterne har generelt set den fordel, at de kan give op til 20 procent mere udbytte end linjesorterne. Dog er det kun tilfælde en gang og landmanden er nødt til at købe ny udsæd hvert år.

Tørken var et emne

Jorden på Agri Nords forsøgsmarker i Klarup øst for Aalborg er en ler- og kridtblanding under et lag muld - en særdeles gunstig blanding.

Desuden er der kommet nedbør i området, hvilket har resulteret i, at afgrøderne står rigtig godt derude.

Tørken, der har hærget den seneste tid, har derfor ikke sat så alvorligt et aftryk, som mange af de deltagende landmænd oplever hjemme på deres egne ejendomme.

- Tørken er ganske alvorlig her i Nordjylland. Især vårsæden er påvirket, idet den ikke har nået at få en ordentlig rodudvikling, siger Poul Madsen.

God start for vårsæd

Mælke- og slagtesvineproducent Thomas Sørensen havde taget turen fra Ingstrup ved Løkken til Klarup for at lade sig inspirere.

Og netop etablering af vårbyg var et af de forsøg, han især gik efter.

- Man kan se, om det man gør hjemme er rigtigt, og se hvad der ikke er rigtigt. Man kan eksempelvis tydeligt se, hvor vigtigt det er med gødning, så det kommer med fra start af og får noget at leve af, siger Thomas Sørensen.