Abonnementsartikel

På Græsland 18 kunne man opleve en danmarkspremiere på En Polaris Ranger 570 udstyret med GPS-udstyr til opmåling og projektering af dræningsprojekter.

Hurtig og effektiv opmåling af marker og projektering af dræning klarer Michael Pagaard fra Ilderhede Kloak- og Spuleservice i Sdr. Felding med en ny Polaris Ranger 570 udstyret med avanceret GPS-udstyr.

Han viste maskinen med GPS-udstyret på Græsland 18, hvor den havde danmarkspremiere efter at have fået det sidste udstyr monteret aftenen før udstillingen.

Hurtig og fleksibel

Fordelen ved at bruge en Polaris Ranger til opmålingsarbejdet i forbindelse med projektering og forberedelse af dræning er ifølge Michael Pagaard, at maskinen er hurtig og fleksibel at anvende, og at den store knækstyrede New Holland T9040 med drænploven dermed kan fokusere på selve dræningsarbejdet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Den store dræntraktor er dyr at bruge til opmåling, fordi den helst skal tjene penge på dræningsarbejde, siger Michael Pagaard.

- Udstyret på Polaris Rangeren optager og lagrer data om markerne og oplysningerne kan derefter flyttes til den stor traktor med drænploven, tilføjer han.

- Ved store opgaver køres marken igennem hver fjerde meter og indsamler data, som bruges til at udarbejde en dræningsplan.

Nemmere end laser og stok

- Systemet kan også måle op til en enkelt streng - og det kan også beregne, om et projekt kan lade sig gøre. Og hvis vi er ude at grave dræn ned uden forudgående projektering, så lægges oplysningerne også ind.

Michael Pagaard viser desuden, hvordan det ene af rørene, som GPS-udstyret er monteret på, kan tages af og stikkes i et vandløb og registrere vandspejl og koordinater.

- Det er meget nemmere end før, da vi nivellerede med laser og stok eller ved at køre med den store dræn-traktor.

Hjælp fra GPS-ekspert

Ilderhede Kloak- og Spuleservices samarbejdspartner i forbindelse med udviklingen af GPS-systemet til den nye Polaris Ranger er Geoteam.

- Jeg valgte dem på grund af deres viden om både GPS og dræning. Og de kan også digitalisere gamle drænkort, så vi får dem ind i systemet, siger Michael Pagaard.

Han nævner, at det er Geoteam, der hjælper med softwaredelen og andre projekter bag computerskærmen.

Ilderhede Kloak- og Spuleservice løser ikke kun dræningsopgaver for landbruget, men også for kommuner og andre i forbindelse med anlæg af fodboldbaner, byggepladser og lignende. Og virksomheden løser dræningsopgaver over hele landet.

Skånsom mod udstyr

Årsagen til, at valget faldt på en Polaris Ranger er blandt andet, at den har gode terrænegenskaber i kraft af uafhængig affjedring.

- Affjedringen udjævner terrænforholdene, så udstyret ikke rystes, og så præcisionen i målingerne bliver optimal, siger Michael Pagaard.

- Det er en handy maskine, og så er der plads til, at landmanden kan sidde ved siden af - og der er tag over, hvis det skulle regne, siger han.

Desuden spiller driftssikkerhed og service en rolle ved valget af Polaris.

Foruden premieren på Græsland, vises det nye system på Landsskuet og på Entreprenørmessen E&H.