PADBORG: I juni 2017 kunne John Deere vise den nye 1170G skovningsmaskine frem på Elmia Wood-messen i Sverige. For første gang er den nu kommet til Danmark og har kørt de første demoture i Bommelund Plantage ved Padborg, hvor Skov- og Naturstyrelsen havde besøg af den grønne kraftkarl.

Grøn Teknik besøgte maskinen på en varm forårsdag i maj. Maskinen var som en af de eneste tilstedeværende ikke påvirket af varmen, men tyggede sig hurtigt og effektivt igennem nåleskoven. Det nordjyske firma Skovteknik er forhandlere af John Deeres skovmaskiner i Danmark, og det var Skovtekniks ejer, Claus Kammer, der viste den frem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den største nyhed på 1170G'eren er, at motoren er blevet vendt om, så blæseren sidder bagtil. Det giver væsentligt mindre støj i kabinen.

- Det har forbedret lyden markant. Der er ikke ret meget støj inde i hytten. Du kan stort set kun høre, når du saver, og det kan man knap nok høre. Lydniveauet er væsentligt forbedret, siger Claus Kammer.

Generelt har man gjort meget for, at maskinføreren får en bedre oplevelse.

Komfortabel kabine

Den største forbedring for føreren af maskinen er helt klart, at man har mindsket støjen i kabinen. Der er dog også kommet andre nyheder på 1170G'eren, der gør den rarere at have som arbejdsplads.

Blandt andet er den styret med Intelligent Boom Control, IBC, der selv står for at køre kranen ud og ind, så man som fører ikke selv skal bruge udskudsknappen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- IBC er nyt på skovningsmaskiner. Vi har haft det på vores udkøremaskiner i mange år efterhånden, og det har været et stort hit, siger Claus Kammer.

Selve kabinen, der i øvrigt er produceret i Randers som det danske touch, er desuden hydraulisk nivelleret. Det sikrer, at man altid sidder vandret. På den måde bliver det nemmere at overskue sit arbejde fra kabinen, men det gør især en forskel for føreren, når man kører i bakket terræn.

Her sikrer det nemlig, at man ikke kommer til at sidde og spænde i kroppen, når maskinen tilter forover eller til siden.

Nyt klima, ny maskine

Ifølge Danmarks Meteorologiske institut er den gennemsnitlige årlige nedbør i Danmark steget med omkring 100 millimeter de sidste 150 år. Den stigning forventes at stige i løbet af dette århundrede, og imens det får politikere og medier taler meget om at klimasikre byområderne, så har det også betydninger for blandt andet skoventreprenører.

Det siger sig selv, at mere vand gør skovbunden blødere. Det gør også skovbunden skrøbeligere overfor især dækaftryk. Derfor kommer den nye John Deere 1170G også med otte hjul. Det sænker nemlig markaftrykket markant, hvilket skåner skovbunden for de værste ødelæggelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Udover at minimere skaderne på skovbunden, kommer de otte hjul også med ekstra stabilitet, siger Claus Kammer.

Maskinen kan også leveres med seks hjul, og kommer sågar helt ned til fire hjul på den model, der hedder 1070G. Da Grøn Teknik var i Padborg, var det den otte-hjulede 1170G, der blev vist frem. Det er samme maskine, som Skovteknik også viste frem på Skov & Teknik-udstillingen ved Langesø på Fyn.

Den blev desuden vist frem med en fældegrab i mellemstørrelsen. Graben tager stammer op til 64 centimeter i diameter. Det var mere end rigeligt til de fyrretræer, der måtte lade livet den dag i Padborg.

Se videoen på www.gronteknik.dk.