Under overskriften "Find potentialet i svinestalden" har rådgivningsvirksomheden LMO lanceret et nyt initiativ skal hjælpe de danske svineproducenter til at optimere deres besætninger ved at udnytte det fulde potentiale hele vejen rundt i svinestalden.

- Hvis de danske svineproducenter fremover skal finde både besparelser og forbedringer i deres besætninger, skal de have hjælp til at spotte potentialet hele vejen rundt i svinestalden. Det er en opgave, der kræver, at hver en sten vendes for at få det hele med, mener LMOs svinerådgivere, der nu opfordrer de danske producenter til vende svineproduktionen helt på hovedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når LMO Svin kommer rundt i de forskellige besætninger, er fokus fra start på management og de daglige rutiner. Det er naturligvis afgørende, at det basale er på plads. Men det er samtidig vigtigt, at vi kommer hele vejen rundt i besætningen. Hvis produktionen skal have mulighed for at give det fulde udbytte, er det nødvendigt, at hver en sten bliver vendt, siger Helle Hansted, der er svinerådgiver i LMO.

Store besparelser

For at hjælpe svineproducenterne med at finde indsatsområder og muligheder for forbedringer i besætningerne, har LMO Svin derfor taget initiativ til en ny ordning, der skal sikre landmændene en endnu bedre rådgivning.

Som noget nyt tilbyder LMO Svin nogle forløb, hvor to svinerådgivere kommer ud og gennemgår besætningen fra ende til anden.

- Vi oplever, at landmændene ofte i en travl hverdag ikke nødvendigvis selv har overblik over, hvor der eventuelt kan gøres noget anderledes. Der skal nye og flere øjne til at spotte mulighederne, siger siger LMOs svinerådgiver Ghita Pedersen.

- Målet er, at vi kommer med fire nye øjne på besætningen, som skal hjælpe landmanden med at få det meste ud af produktionen. Det handler om at vise svineproducenterne deres besætninger i en større sammenhæng og vise dem, hvor der kan være mulighed for forbedringer, som de ikke selv havde overvejet. Det kan i den sidste ende give væsentlige besparelser på bundlinjen, mener hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Småt og stort tæller

Sammen med kollegaen Helle Hansted står Ghita Pedersen i spidsen for LMO Svins nye initiativ, der handler om at kunne spotte, hvordan få ændringer kan gøre en stor forskel. Det kan være alt lige fra oplæring af medarbejdere til optimering af arbejdsgange eller en fodergennemgang lige fra blandeanlæg og råvarer til næringsstof indhold i recepterne.

- Vores erfaring er, at det kan være alt lige fra små justeringer over til en større gennemgang af foderforbruget, der kan give store besparelser i den sidste ende. Der er mange forskellige områder, der skal spille sammen for at produktionen fungerer optimalt, siger Ghita Pedersen.