EU-Kommissionen kom fredag med sit endeligt forslag til, hvordan den fælles landbrugspolitik skal se ud fra 2021, og i forslaget skal den direkte landbrugsstøtte til dansk landbrug falde fra knap 6,6 milliarder kroner til omkring 6,3 milliarder kroner, svarende til et fald på 3,9 procent.

Det skriver Altinget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derudover vil det med en årlig inflation på to procent frem til 2027 svare til en reduktion på 17 procent i købekraften af landbrugsstøtten. Og hos Landbrug & Fødevarer kalder EU-politisk chef Niels Lindberg Madsen det for en væsentlig reduktion.

-Det her går direkte ud og påvirker indkomsten hos vores medlemmer, og det er et udtryk for, at landmændene også er med til at skulle betale for Brexit og for nogle af de nye ambitioner, man har på grænse, immigration og andet, siger han til Altinget.

I EU's nye udspil tilgodeses de østeuropæiske lande mere, eftersom de i dag får en mindre andel af støttekronerne. Samtidig er der lagt op til at give mere støtte per hektar til de små og mellemstore bedrifter. Den direkte støtte for beløb over knap 450.000 kroner per bedrift nedtrappes gradvist, og der fastsættes et loft på ca. 745.000 kroner per bedrift.

-Vi går især op i, at vi udover faldet i støtten ikke også skal aflevere flere penge til vores kolleger i Central- og Østeuropa. Vi mener ikke, det er rimeligt, fordi der er en meget stor forskel på de omkostninger, der er ved at være landmand i Østeuropa og eksempelvis i Danmark, siger Niels Lindberg Madsen til mediet.