Abonnementsartikel

Fødevareministeriet skal koordinere et nyt europæisk forskningssamarbejde, der ved hjælp af robotter og ny informationsteknologi skal sikre miljøvenlig vækst i landbruget.

Fødevareministeriet oplyser, at 20 lande deltager i samarbejdet, og EU indskyder 17 millioner kroner til koordinering og administration af netværket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Robotter, der kan identificere ukrudt i en majsmark og transmittere besked til sprøjten om ukrudtstyperne og om kun at sprøjte der, hvor ukrudtet er. Robotter, der selv luger og høster, når de har tjekket afgrøderne. Sådan kunne nogle af de løsninger, der kan hjælpe landbruget i omstillingen til øget ressourceeffektivitet og miljøvenlighed, sagtens se ud. Og robotterne kører selvfølgelig på solceller og navigerer via satellitter.

Dette scenarie kræver en målrettet forskningsindsats indenfor informations-, kommunikations,- og robotteknologi.

Fælles forskningsprogram

Derfor har Danmark taget initiativ til etableringen af et forskningssamarbejde, et såkaldt ERA-net, for forskning i Informations- og KommunikationsTeknologi (IKT) og robotteknologi.

Netværket skal afdække, hvor der er behov for forskning og sikre europæisk samarbejde om løsninger af udfordringerne blandt andet ved at etablere fælles EU-forskningsprogrammer og -strategier på området.

Fødevareministeriet er koordinator af ERA-nettet, der også har dansk deltagelse fra Miljøministeriet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Regeringsudspillet Grøn Vækst skaber gode vilkår for, at landmændene kan foretage grønne investeringer, blandt andet ved at sætte 145 millioner kroner af til investeringer i grøn teknologi. Danmark er i det hele taget langt fremme med at give landbruget grønne muligheder, og vi har i Fødevareministeriet en vigtig rolle som koordinator af det nye europæiske forskningssamarbejde i ERA-nettet. Her skal vi i samarbejde med andre landes forskere og myndigheder sørge for, at man på europæisk plan kan være på forkant med at udvikle teknologier til fremtidens landbrug, siger fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Netværket har fået navnet ICT-AGRI og afholder opstartsmøde i København den 4.- 6. maj.