Direktør Troels Toft, Seges, og planteavlskonsulent Bente Andersen har aflagt den tyske Dr. Rasmus Thamsen fra de nordtyske miljømyndigheder et besøg for at blive klædt på til at viderebringe de nordtyske miljømyndigheders målepraksis i vandmiljøet.

De havde fået til opgave at viderebringe den nordtyske praksis i stedet for Rasmus Thamsen selv, som var indbudt til at tale på det stor vandmiljø-møde på Bygholm Landbrugsskole.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men en skarp EU-deadline havde tvunget Rasmus Thamsen til at melde afbud til landbrugskonferencen, hvor et samlet landbrug forlanger målinger.

Data er svære at finde

På Bygholm-mødet fortalte Troels Toft derfor om de tyske målinger i vandmiljøet, og han sammenstillede med det danske grundlag, hvor mange målestationer blev nedlagt sammen med amterne.

De danske data er ifølge Troels Toft meget vanskeligt tilgængelige og er næsten ikke til at gennemskue i modsætning til de tyske målinger, som helt enkelt kan tilgås på en hjemmeside i meget overskuelig form.

Troels Toft gjorde opmærksom på, at eksempelvis en målsætning om en reduktion til 2,1 mg pr. liter vand i Norsminde Fjord har været meget vanskeligt for ham at finde frem i anledning af dagens møde.

Realistiske målsætninger

- Det er en del af gamet, der foregår, at de danske data ikke er nemme at tilgå, sagde Troels Toft.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han nævner ligefrem, at han har mistanke om, at det slet ikke er meningen, at han skal finde frem til de danske tal.

For at kunne analysere tallene kommunevis bruger Troels Toft et regneark, som BL-direktør Hans Aarestrup har udarbejdet.

- Data er meget vanskeligt tilgængelige - men det burde være myndighedsopgave at gøre dem tilgængelige, sagde han.

Og så tilføjede han, at netop målsætningerne er meget vigtige også at have fokus på i forbindelse med kampen for at få faktuelle målinger.

- Det er vigtigt med realistiske målsætninger, siger han.