Juletræsproducenten Christian Bruun, der ejer Løndal Skovbrug og råder over 60 hektar land, har et ønske om, at der bliver spredt økologisk kyllingegødning ud på de danske marker og ikke kun ud over hans grantræer i Bryrup. Han vil være dansk forhandler af det, han mener, er Danmarks billigste gødning, når det gælder den balancerede af slagsen også kaldet NPK 4-1-2.

- Det hele startede for tre år siden, da jeg blev træt af, at priserne på gødning bare blev ved med at stige. Det måtte da kunne gøres billigere, tænkte jeg, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det fik ham til at undersøge markedet og i Belgien fandt han, hvad han ledte efter.

Den belgiske virksomhed Fertikal indsamler kyllingemøg fra både Belgien og Holland, som bliver bearbejdet og solgt videre til 40.000 ton kyllingegødning til store dele af Europa og Asien blandt andet. Det europæiske marked aftager på nuværende tidspunkt kun 15 procent. Gødningen er varmebehandlet og pilletet kyllingemøg fra fritgående høns, der er tilsat mineralske næringsstoffer og lover lamgsom frigivelse i jorden. Ved nedfældnng i jorden er virkningstiden tre-seks måneder og gøder man direkte på jorden, så er det seks-otte måneder.

Ved køb af 500 kilo er prisen 1,35 kroner pr. kilo. At det kan sælges billigere skyldes blandt andet effektivitet, fortæller juletræsproducenten.

- Fabrikken ligger i Antwerpen tæt på havnen. Overskudsgassen fra raffinaderierne bliver brugt til at tørre lortet, og det er jo den del, der koster knaster og derfor det kan betale sig at køre det til Danmark, siger Christian Bruun.

Den lile mod de store

Christian Bruun dyrker selv juletræer på Løndal Skovbrug og er en del af Danske Juletræer, der sælger nåletræerne til Danmark og udlandet. Han har selv brugt kyllingegødningen i to år og mener, det har gjort en forskel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det har givet langt bedre juletræer og færre sygdomme, siger han om sin specialblanding til nordmannsgranen.

Det belgiske produkt kan også bruges til forskellige afgrøder. Lige nu er der en lille håndfuld virksomheder, der har fået 500 kilo eller sågar fem ton og tester virkningen af de belgiske fjerkræs ekskrementer.

Fosforloftet bekymrer ikke Christian Bruun, der mener, at gødningen er under loftet, og at blandingsforholdet med andre gødninger kan afhjælpe det meste.

Til spørgsmålet om han selv lever økologisk, kommer svaret prompte.

- Jeg er markedsorienteret. Hvis folk gerne vil have økologiske produkter, så får de det. Jeg kan godt lide tanken om økologi, og at dyrene har haft det godt, men jeg køber sjældent økologisk mælk og nogle gange økoæg. Det er det, siger han og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er den lille mand mod den store milliardkoncern. - Jeg tager kampen op om at gøre det billigere, og det kan jeg sgu, og det er det, der gør det sjovt, siger han.

Kyllingegødningen er godkendt under bilag 1 og må derfor bruges til økolgiske afgrøder. Og der er brug for mere konkurrence.

- Jeg tror, at der er en interesse i Danmark, for vi mangler et godt og billigt alternativ, og det har jeg her, siger han og fortsætter:

- De ved bare ikke, jeg eksisterer, for jeg huserer i juletræsbranchen, siger han og lyser op i stort smil.

Gødningen består af 4 procent total kvælstof, 1,3 procent fosfor og 2,4 procent kalium og hovedsagligt af kyllingemøg og kan indeholde op til en promille møg og strøelse fra andre dyr som svin, heste og køer.