Skanderborg Maskinforretning samler på mennesker frem for maskiner. Derfor har alderspræsidenten, Arne Krogh været 50 år på pinden og mange andre blandt personalet har også flere årtier bag sig på arbejdspladsen.

- Vi bygger hele virksomheden op om personalet og ikke produktet. Og det er da også helt tydeligt, når her i gennemsnit er 24 års ancennitet blandt personalet, siger Bjarne Elkjær, diektør , Skanderborg Maskinforretning, der selv har sneget sig op 21 år i virksomheden. Han nåede altså lige et enkelt år med den tidligere ejer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skanderborg Maskinforretning ønsker at have 80 procent af omsætninegn i en radius af 70 kilometer, fordi de ønsker en kontunitet i de mennesker, der kommer. Det giver bedre rådgivning.

- Vores kundefokus er, at kunderne er dem, vi lever af, produktet skal ikke styre vores forretning.

- Mange kunder har fulgt os, selvom vi har skiftet mærke. De følger os og ikke mærket, siger Bjarne Elkjær.

Fra grønt til rødt

Frem til 2012 var Skanderborg Maskinforretning forhandler af John Deere, men det år blev alle forhandlere fyret, og der skulle findes nye. Derfor skulle Skanderborg Maskinforretning finde en anden. Valget faldt på Valtra, da maskinforretningen allerede snuste til Agco, som ejer Valtra.

- I 2012 var Valtra ikke det, det er i dag, så det var også lidt af et sats. Mærket har gennemgået en kæmpe udvikling, men det kan man jo ikke vide. I dag ønsker vi ikke at bytte med noget andet, siger Bjarne Elkjær, der er virkelig glad for skiftet, selvom bitterheden kan mærkes i rummet, når det grønne traktormærke nævnes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Omvæltningen fra det grønne mærke krævede ændringer.

- Dernæst forsøgte vi at reducere forhandlerlisten og have færre enheder. Og Valtra var en rigtig god løsning og en god mulighed for at blive en del af Agcos koncept, siger Bjarne Elkjær. Han er særligt glad for, at personalet stolede på beslutningen og fandt loyaliteten frem, da et skift i mærke er en utrolig stor omvæltning, som enten kan briste eller bære.

- Kunderne har taget utrolig godt i mod det gode mærke, og det er der, det er vigtigt, at personalet er blevet, for det er dem, der gør, at kunderne kommer igen, siger han.

Personalet er blevet og har kunnet fastholde kundernes tillid til virksomheden.

- Jeg er sikker på, at stabilitet, god behandling og den rette rådgivning betyder mere end, hvilket mærke det er, siger direktøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Netop Valtra har sidste år vundet titlen som Årets Traktor for deres Valtra Versu T254 Smart Touch, selvsamme traktor fik også prisen for det bedste design. Prisen, Tractor Of the Year, bliver udgivet hvert år til den bedstre traktor på det europæiske marked og er blevet det i 20 år.

Dedikation fås her

For Bjarne Elkjær er det vigtigt med dedikerede mennesker på matriklen, for det smitter, og så smitter det af på Skanderborg Maskinforretnings virksomhedsfilosofi.

- Det vi lover, det holder vi, siger Bjarne Elkjær om det allervigtigste ved at bevare en loyal kundegruppe.

Skanderborg Maskinforretning sender personalet på diverse kurser, for fremtiden er nær, og det er ikke i Skanderbrog, at man skal være bagefter. For i disse år sker der en kæmpe udvikling på området, mener direktøren.

Skanderborg Maskinforretning forhandler ud over Valtra, også Amazone og Kverneland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Økonomien i landbruget kan også mærkes her.

- Den største udfordring er kundernes økonomi, det er måske hårdt sagt, men det er sådan, det er, siger han.

Dernæst er udfordringen, at alt bliver i størrelse xl.

- Kunderne bliver større og deres behov ændrer sig blandt andet ved, at maskinerne bliver langt større, og det kræver en helt anden tilgang. Jeg tror ikke, at der går længe, før vi ser den første førerløse traktor køre på marken, siger Bjarne Elkjær.

Frygten for fremtiden er, at hele forhandlerbranchen bliver det, han kalder stor, større, størst. Og det er han bestemt ikke fan af. Ej heller, at amerikanske tilstande kommer til landet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Amerikansk ledelsesstruktur hænger mig langt ud af halsen, siger Bjarne Elkjær med en flad stemme, da han lægger stor vægt på den personlige kontakt.

- Her er det et menneske, der tager telefonen og ikke en telefonsvarer, og det er vigtigt, mener han.

Skanderborg Maskinforretning er ejet af Hjallerup Maskinforretning, men er ikke topstyret af ejeren.

- Det gode er, at vi er en del af en helhed og det er da altid en fordel, at have storebror med, siger han med henvisning til Hjallerup Maskinforretning.

Den 1. maj var der Valtra Karavane, hvor der var mulighed for, at kunderne kunne testkøre syv forskellige traktorer med frontlæssere eller frontlifte fra både A-serien, N-serien, T-serien og S-serien. Desuden var Valtras Demolastbil med showroom forbi. Endvidere var der åbent hus i anledning af Arne Kroghs 50 års jubilæum i virksomheden.