GMO kan gøre svage afgrøder langt mere modstansdygtige, og det vil betyde, at der skal bruges langt mindre gødning og pesticider, mener tre skandinaviske forskere.

Det skriver videnskab.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Problemet er, at de fleste forbrugere har et anstrengt forhold til GMO og tænker dårligt om det. Frygten for GMO er ubegrundet, mener de tre forskere på området.

- Alle førende forskere inden for GMO er enige om, at genteknologi i sig selv ikke er farligt. Det er et af de områder, der er forsket mest i overhovedet, og man har endnu ikke fundet eksempler på, at GMO er noget, man skal være bange for, siger Stefan Jansson, professor og leder af Afdeling for Plantefysiologi, Umeå Universitet i Sverige til videnskab.dk.

Bæredygtig produktion

Stefan Jansson forsker i brugen af det såkaldte Chrispr til at klipper i planters arvemasse. Og han er særdeles kritisk over for miljøorganisationer, som er imod alle former for genredigering og over for EU's meget strikse lovgivning, som gør det stort set umuligt at dyrke genmodificerede afgrøder, der kan sælges som fødevarer i EU. Der er ingen eksempler på, at GMO har spredt sig ukontrolleret i naturen. Der er ingen eksempler på, at GMO- afgrøder er usunde eller giftige at spise, mener Stefan Jansson.

- Hvis vi ser på fødevaresikkerhed og en mere bæredygtig produktion af landbrugsafgrøder, så kan genredigering tværtimod spille en vigtig rolle i at redde verden. Vi kan skabe afgrøder, som kræver mindre gødning og mindre sprøjtegift, siger forskeren til videnskab.dk.

GMO står for Genetically Modified Organism og dækker over, at det er en afgrøde, der er genetisk modificeret af mennesker, og som har betydet, at man har været inde i selve arvemassen og klippe i generne.