Vandparkering, pesticidafgift og konkurrenceforvridende var nogle af de ord, der jævnligt føg i luften denne eftermiddag til vand- og pesticidkonference hos Sønderjysk Landboforening SLF i Vojens.

Dagsordenen var klar: Der skal gøres noget ved vandløbene og pesticidafgiften skal fjernes, mener den ene af de to bag arrangementet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi bør afskaffe pesticidafgiften og hvis ikke så reducere den. Vi skal bare i gang, for hvis du er i gang, så sker der noget.

Med blandt andet disse ord åbnede Den tidligere minister og nuværende folketingsmedlem fra Venstre Hans Christian Schmidt nemlig ballet sammen med sin medarrangør formand for Sønderjysk Landboforening, Christian Lund.

- Vi bønder vi passer på vores landjord, og vi vil gerne være landmænd. Vi vil passe vores marker og vi vil gerne reguleres på et fagligt grundlag, siger Christian Lund som åbning og uddyber:

- Det er os, der sidder her i dag, der skal være med til at løse det her, siger han om de to problematikker, der var på dagsordenen.

Dernæst fik den tidligere minister og nuværende medlem af byrådet i Lolland Kommune for Venstre Henrik Høegh ordet og talte om, hvad han og hans udvalgsgruppe var nået frem til. Udvalgets forslag er, at der skal laves en helhedsplan for hvert vandløb, der skal laves fleksible finansieringsmuligheder, der skal laves opdelinger og kategoriseringer, regulativer, en modernisering af vandløbene og så skal der ses på sandophobning ved udløbene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi skal tvinge kommunerne til at lave en helhedsplan fra udspring til udløb, sådan så at næste gang de ændrer i et vandløb, så skal det passe ind i helhedsplanen, siger Henrik Høegh.

Mere bureukrati?

Holdbarheden i de forslag var der delte meninger om, og nogle af bekymringerne gik blandt andet ud på, om det ikke endte i for meget bureukrati.

Efter et fagligt oplæg om pesticidafgiften var der optakt til verbal mudderkast, men det fik SLFs fomand hurtigt talt væk.

- Hvis vi taler hinanden ned, så har vi tabt. Det er den lille erfaring med politik, jeg har. Vi gør det på en anden måde end vi gjorde det dengang afgiften blev indført, siger Christian Lund.

Da det blev tur til at debattere pesticidafgiften, så blev der fremvist tal og grafer. Den høje gule søjle viste de danske afgifter. De to andre landes søjler, Sverige og Frankrig, der har lignende afgifter havde ganske små søjler. Forskellen var tydelig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Konkurrenceforvridende var en af de ord, der gik igen, når debatten rundede pesticidafgiften. At den skulle være adfærdsregulerende var der ikke meget enighed i hos de godt 70 tilmeldte.

Selvom Hans Christian Schmidt er stor fortaler for at fjerne pesticidafgiften, så er miljø- og fødevareministeren fra samme parti som ham selv, ikke begejstret for at fjerne den. Tidligere på måneden gav Esben Lunde Larsen sit syn på den omtalte afgift.

- Overordnet set gælder det (...), at målsætningen om reduktion af pesticidbelastningen er opfyldt, og pesticidafgiften har dermed haft den ønskede effekt på miljø og sundhed, skriver Esben Lunde Larsen (V) i et skriftlige svar til Folketinget tidligere på måneden.

Miljø- og fødevareministeren som var det store trækplaster og hvis ansigt havde prydet invitationen til konferencen skulle være ankommet klokken 17, men måtte aflyse en god time inde i konferencen.

- Vi har da to tidligere ministre her i salen fra samme parti, det må da være rigeligt, var der en af tilhørerne, der kækt konstaterede ved ministerens fravær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Christian Rabjerg Madsen fra Socialdemokratiet meldte også afbud.

At Esben Lunde Larsen officielt har en anden holdning end Hans Christian Schmidt bekymrer ikke den tidligere minister.

- Jeg tror, at den stor del af Venstre er enige med mig, og sådan er det jo med politik, at det tager tid. Og nogle gange er det sådan, at man skal det klar på hylden, når der er optakt til et flertal for det, siger Hans Christian Schmidt og uddyber:

- Vi mødes med ham torsdag morgen, hvis alt går planmæssigt, siger han.