Seges Svineproduktion undersøger, om man kan påvise cytomegalovirus nemmere og billigere.

Cytomegalovirus er ikke anset som et stort problem i danske besætninger. Men alligevel har er det set at cytomegalovirus kan forværre symptomerne ved en influenzainfektion.

I dag bliver der ofte brugt ?næseskrab? til påvisningen af sygdommen, men metoden giver langt fra et sikkert resultat. Det gør derimod den noget dyrere mikroskopi, hvor man kigger på cellerne i næseslimhindens væv. Men Seges Svineproduktion vil med nu undersøge hvor sikker metoden med næseskrab er, så sygdommen måske kan påvises hurtigere og billigere i fremtiden.

-Sammen med Laboratorium for svinesygdomme og DTU veterinærinstituttet vil vi se, om metoden med næseskrab kan videreudvikles, så den kan påvise sygdommen mere sikkert. Næseskrab er meget brugt i dag, fordi den er langt billigere end mikroskopi. Men fordi vi ikke ved hvor præcis den er, kan det resultere i, at flere dyr end nødvendigt bliver sat i forkert behandling, siger Lola Kathe Tolstrup, som er seniorkonsulent hos Seges Svineproduktion i en pressemeddelelse.

Prøver søges

For at videreudvikle metoden med næseskrab undersøger Seges Svineproduktion og DTU de prøver der kommer ind til Laboratoriet i Kjellerup. Kun indsendelser der i forvejen skal testes for cytomegalovirus bliver brugt til undersøgelsen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

-Når vi får bestillinger ind på mikroskopi for cytomegalovirus på laboratoriet vil de indgå i vores undersøgelse, så vi forhåbentlig i fremtiden kan påvise cytomegalovirus nemmere og billigere. Derfor håber jeg, at flere svineproducenter og dyrlæger i den kommende tid vil få lavet mikroskopier, når der er mistanke om cytomegalovirus i stalden, siger Lola Kathe Tolstrup i en pressemeddelelse.