Danmarks cirka1100 kilometer diger kan snart få selskab af flere. Mange kommuner og digelag rundt om i landet er i fuld gang med at forstærke eller etablere diger, der skal beskytte bygninger, infrastruktur og andre værdier mod oversvømmelser fra havet. Nu kan de få økonomisk støtte fra Miljø- og Fødevareministeriet til at komme i mål med deres projekter. Det skriver Miljø- og fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

I dag åbner en ny pulje på ni millioner kroner, som både kommuner og private digelag kan søge til digeprojekter. Puljen er et ud af syv natur- og kystprojekter, som regeringen i sidste måned indgik en aftale om med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti om at fordele 45 mio. kroner til. Der er også som en del af puljen sat 3,2 millioner kroner af til at realisere et konkret kystbeskyttelsesprojekt på Anholt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har gennem de seneste år set, hvilke skader oversvømmelser kan føre med sig, og flere kommuner og private er i fuld gang med at ruste sig til voldsommere vejr. Det kan være et stort og dyrt arbejde, og derfor får kommunerne og digelag nu en ekstraordinær håndsrækning til at kunne få arbejdet gjort færdigt, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Det er en forudsætning, at kommunerne eller digelagene allerede har indhentet de nødvendige tilladelser, da ansøgningerne skal være færdigbehandlede og tilsagn om tilskud være givet i indeværende år.

Det er et krav, at kommunerne eller digelagene selv kan finansiere en del af projektet. Dog kan der ydes fuld finansiering til projekter på småøer.

- Det er ofte mere dyrt og besværligt at etablere diger på småøerne, og den udfordring vil vi gerne komme i møde. Vi står over for nogle særlige udfordringer i disse år, og derfor vil vi gerne økonomisk opbakning til, at flyvefærdige projekter nu kan blive til virkelighed, siger Esben Lunde Larsen.