Abonnementsartikel

Krone Swadro 1400, der blev introduceret i 2006, kører lige som de øvrige river fra Krone med stejle kurvebaner, der giver et meget firkantet skår.

Talrige undersøgelser og praktiske erfaringer viser, at ikke kun udbyttet men specielt størrelsen på skåret har betydning for kapaciteten på finsnitteren, når der snittes græs. For at opnå maksimal kapacitet på snitteren, skal skåret være ensartet og i en passende størrelse, så motoreffekten kan avnedes til at snitte græs, frem for at kører hurtigt fremad.

Med en arbejdsbredde på op til 13,5 meter, matcher Krone Swadro 1400 de fleste gængse finsnittre, og da skårbredden kan justeres i intervallet 1,40 - 2,20 meter, er det let at tilpasse skårbredden i forhold til materialemængden og bredden på pickuppen.

Krone Swadro 1400 afløste sammen med Krone Swadro 2000, der har en arbejdsbredde på op til 19 meter, den tidligere Swadro 1500.

Tørre kurvebaner

Rivearmene på Krone Swadro 1400 styres af kurvebaner med et meget stejlt forløb. Det giver en hurtig reaktion på rivefingrene, som aflægger græsset i et meget firkantet skår med et ensartet lag græs i hele bredden. Ud over at give en jævn tørring i græsset, giver det ensartede skår også snitteren ideelle arbejdsbetingelser. Krone anvendte førhen smurte og forseglede kurvebaner. På den brugte rive er der ingen smørelse i kurvebanerne, og ved blot at fjerne to bolte, kan rivearme med lejer og styreruller let afmonteres. Er uheldet ude, og en rivearm ødelægges, kan den beskadigede arm blot afmonteres, og der kan køres færdig, uden risiko for at kurvebanen ødelægges af støv og skidt.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Lander med bagenden først

De enkelte rotorer bæres af en firehjulet undervogn, der sikrer at riven kan gå tæt til jorden, uden at fjedrene rammer jorden. Fra terminalen kan de fire rotorer løftes enkeltvis, som par elle alle fire på en gang. Når rotorerne sænkes, rammer de to bagerste hjul jorden først.

Den tyske producent kalder det Krone jet effekt, og systemet sikrer, at riven rammer jorden på en sådan måde, at de forreste fjedre ikke slår i jorden og samle urenheder med i ensilagen. Rivehøjden indstilles fra terminalen, og indstilles samtidig på de fire rotorer. Hver rotor er med 13 arme og på hvert arm er der monteret fire rivefjedre. Lige som skårbredden indstilles også arbejdsbredden hydraulisk og kan varieres i intervaller 11,00 - 13,50 meter.

Bøjede og kraftigere fjedre

I 2010 introducerede Krone dobbeltviklede rivefjedre, og for to år siden lancerede virksomheden rivefjedre med større løfteeffekt. På de nye fjedre er den nederste del af fjedren vinklet nogle grader fremad. Ifølge Krone betyder det, at fjedren griber bedre fast i materialet og løfter det op, så det rives jævnt sammen. Den nye type fjedre kan monteres på ældre river, og på den brugte rive er en del af fjedrene erstatte med den nye type.

Krone Swadro 1400 opdateres løbende og kan stadig leveres fra fabrikken i Tyskland. Riven leveres også i en Plus-version, hvor undervognen kan sænkes, så transporthøjden kommer under fire meter uden ar afmontere rivearme.