I jagten på højere foderkvalitet i kløvergræsset kan pickup-riven være en god investering, da maskinens evne til skånsomt at løfte græsset op fra græsmarken og aflevere det i et skår sikre alt andet end lige mindre jord og andre urenheder i skåret, end når græsset bliver trukket hen over marken af en centerrive, for på den måde at ende i et skår.

Pickup-riverne er dog ofte blevet forbundet med en væsentlig merudgift til investering og vedligehold af den mere kompliceret maskine, end en traditionelle centerrive.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi oplever dog en større og større interesse for pickup-riverne, som ikke kun skyldes, at mange maskinstationer kan sikre en bedre græskvalitet hos deres kunder, men også udfra det synspunkt, at en pick-up rive er med til at hæve kapaciteten på andre maskiner på græsmarken, fortæller Robert Vemmelund produktchef hos Maskinhandlerens Indkøbsring (MI).

Høj fart

Han påpeger det faktum, at en højere mer-pris ikke nødvendigvis er lig med en dyere investering:

- Ifølge vores danske kunder, så har pickup-riven en langt højere kapacitet sammenlignet med en to-rotors rive med samme arbejdsbredde, fortæller Robert Vemmelund.

Han fortæller om kunders fremkørselshastighed, som i gennemsnittet er 30 til 60 procent højere end en tradionel rive, som dog afhænger af afgrøde og mængde der køres i.

- Generelt har den store mængde en stor indvirkning på fremkørselshastigheden på en traditionel rive, mens det på pickup-riven ikke har den store betydning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Billigere finsnitning

Foruden en hurtigere fremkørselshastighed på pickup-riven, så har maskinen også den fordel, at den aflevere materialet i et mere luftigt og ensartet skår til den efterfølgende maskine, som enten kan være en presser eller en finsnitter.

- Det betyder helt konkret at hastigheden på finsnitteren kan øges, og vi oplever at der konkret er tale om forøgelse af hastigheder på mellem to og tre kilometer i timen, fortæller han.

Han påpeger også slidtagen i de efterfølgende maskiner, som bliver reduceret på grund af et renere materiale.

- Der vil ikke være samme aski-indhold i skåret, som vil slide knivene på finsnitteren eller presserens snitter, og det er også værd at have med i overvejelserne, når man påtænker investering af ny pickup-rive.

Fleksibel løsning

Kuhn viste på Agritechnica den nye Merge Maxx 950, som er en 9,5 meter pickup-rive, som ifølge Robert Vemmelund har mange fleksible løsninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Arbejdsbredden kan let tilpasses efter behovet, de to pick-up-enheder med hydraulisk trukket bånd kan trinløst justeres fra kabinen, for at tilpasse skår eller arbejdsbredden. Chaufføren kan let fra traktorkabinen bestemme hvor materialet skal placeres, så det giver mening i forhold til efterfølgende maskine der samler den sammenrevne afgrøde op, som centerlevering, kombineret center- og sidelevering eller som sidelevering til enten en eller begge sider, fortæller han.

Selve pickup-delen har ruller, som sørge for at holde på afgrøden, så den sikre en ensartet levering til båndene.