Landbrugets problemer med ulve i Vestjylland kom til at præge debatten på Vestjysk Landboforenings generalforsamling tirsdag aften. Det skriver Vestjysk Landboforening i en pressemeddelelse.

- Ulve er med til at stresse vores husdyr. Vi oplever derfor et behov for at få lov til at regulere ulve, sagde formanden Søren Christensen i sin beretning.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Dermed var bolden givet op til en debat med medlemmerne, hvor formandsberetningen kun udløste kommentarer om ulven.

- Der bliver flere og flere ulve, og det er hver uge, at vi ser får blive slagtet. Det står i skærende kontrast til den kontrol, som Dyrenes Beskyttelse laver af økologisk svineproduktion, hvor foreningen kræver, at grise med halebid skal skydes. Dyrenes Beskyttelse vil derimod gerne have ulven til at slagte får. Ulven skal skydes - bum-basta, sagde Hans Østergaard.

Han fik opbakning fra blandt andet Hans Jørgen Dahl, der også er formand for Skjern Jagtforening. Han kunne fortælle de 250 deltagere i generalforsamlingen, at man i Danmarks Jægerforbunds regionale kreds netop har besluttet at støtte Landbrug & Fødevarers krav om en skærpet politik overfor ulven.

- Der er stor opbakning fra jægere i området til at støtte landbruget i en regulering af ulvene. Det er mennesker, der har lavet reglerne, og derfor kan vi også lave dem om, sagde Hans Jørgen Dahl.

Ny plan mod problemulve

Helt så enkelt så miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, der traditionen tro deltog i generalforsamlingen, ikke på mulighederne på en generel regulering af ulvebestanden:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ulven er totalfredet, og du må overhovedet ikke røre ved den uden at komme to år i fængsel. Men vi har behov for, at vi kan regulere en problemulv, der vender tilbage til 'madkassen' ude i marken. Jeg har derfor sagt, at vi inden sommerferien skal have en ny forvaltningsplan, så vi lettere og ubureaukratisk kan regulere ulven. Sammen med Tyskland er vi også i gang med at få ændret EU-direktivet om fredning, og det håber jeg, at vi i løbet af et års tid kan få lavet om på, sagde Esben Lunde Larsen.

Mere kant i miljøsager

Både ministeren og formanden berørte i deres indlæg også en række af de miljøudfordringer som landbruget står overfor. Formand Søren Christensen understregede, at arbejdet kræver sammenhold og opbakning til Landbrug & Fødevarers linje:

- Vi har brug for, at vi står sammen. Både på Axelborg, i Seges og her lokalt. Og jeg er glad for, at Landbrug & Fødevarer er blevet skarpere og viser mere kant. Jeg er også glad for, at man bakker op om Bæredygtigt Landbrugs retssag i EU vedrørende vandplanerne. Det er noget, vi allesammen bliver ramt af.

Godt med dansk-kurser

I sin beretning roste han de initiativer til lokale dansk-kurser, som flere af foreningens medlemmer har taget for at styrke integrationen af de østeuropæiske medarbejdere på de vestjyske gårde.

- 2017 har været et godt år for mange landbrug, selv om høsten drillede. Og trods et godt år så oplever vi, at udgifterne stiger, og at det er blevet sværere at få fat i den fornødne arbejdskraft. Der er mange unge, der ikke har lyst til at passe grise og køer, så vi har brug for udenlandsk arbejdskraft. Jeg synes derfor også, at det er stærkt, at mange her i lokalområdet er med til at lave projekter med sprogundervisning, der skal være med til at holde på vores udenlandske arbejdskraft, sagde Søren Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han blev genvalgt til formand, mens Dorthe Krogsgaard, Holmsland, blev nyvalgt til bestyrelsen som afløser for Kjeld Pedersen, ligeledes Holmsland. Alex Ostersen, Borris, blev genvalgt til bestyrelsen.