Det hele begyndte med en minkavler, som blev træt af at skulle bruge avispapir til tanerne, som minkskindene spændes op på for at tørre. Det var i 1987 og blev starten på virksomheden Dansk Mink Papir, der i dag hedder Minkpapir A/S og ligger i Borbjerg tæt på Holstebro.

Jubilæet blev fejret med en reception i december sidste år. En række nøglefigurer deltog, herunder grundlæggeren Michael Smedegaard samt en anden stærk drivkraft i Minkpapirs store udvikling, nemlig Jens Hedegaard, der oprindelig var minkavler, og som kom ind i virksomheden i 1991. Han brugte sin idérigdom til at udvikle nye løsninger til gavn for pelserier og minkavlere, og solgte virksomheden i 2007 til de nuværende ejere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ny generation

Idéerne og løsningerne har vundet genklang - i dag producerer og udvikler Minkpapir stadig taneposer, tanemaskiner, tørrestationer med mere til minkavlere og pelserier over hele verden. Senest har virksomheden lanceret en ny generation af tanemaskiner og tørrestationer.

- Sidste år lancerede vi nye store taner og en ny generation af tanemaskiner, som er udviklet til store minkskind, så de også kan spændes ordentlig op på tanen, og dermed opnå en forbedret tørring, og så skindet præsenterer sig bedre, siger Erik Lund, product manager i Minkpapir.

Den nye tanemaskine Fix 2.7 har et langt kraftigere stræk og hold, så den kan håndtere de stadigt større og tykkere skind, som danske minkavlere med succes har fremavlet. I tanemaskinen strækkes skindet, og fastgøres med en pose til tanen. Posen er patenteret og består af flere lag plast med forskellige egenskaber, som sikrer en rigtig god fiksering af skindet.

- Den nye generation tanemaskiner har virkelig givet et løft, siger Rudi Pedersen, der er administrerende direktør i Minkpapir.

- Minkpapir er internationalt førende inden for tanemaskiner og poser til taningen, og sidste år steg markedsandelen da også til knap 70 procent på verdensplan. Så vores evne til innovation og til at udvikle nye produkter er fuldt intakt efter 30 år i branchen, fortsætter Rudi Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge virksomheden blev der solgt 50 af den nye Fix 2.7 tanemaskine i 2017, og tanemaskiner fra Minkpapir har tanet mere end 400 millioner skind siden 2002.

Tørring nytænkt

De store minkskind udfordrer tørrerierne, og har gjort det sværere at opnå en homogen tørring af skindene. Derfor er mængden af tørreluft øget med 30 procent i Minkpapirs helt nye tørresystem, der ligeledes blev introduceret i jubilæumsåret.

- Det har været nødvendigt at gentænke tørringen af de store minkskind helt fra bunden, og det har resulteret i et komplet nyt design af hele konceptet med tørrevogn, taner og blæser. Det nye tørresystem løser problematikken med tørring af de store skind, siger Erik Lund.

- Minkfarmerne har bøvlet med disse problemer i de senere år, og det har vi investeret temmelig mange penge i at kunne løse, og her har vi nok været lidt heldige med timíngen, siger Erik Lund, projektleder hos Minkpapir.

Hos Minkpapir glæder de sig nemlig over, at der allerede er solgt 100 af de nye tørresystemer, som dermed er blevet godt modtaget af tørrerierne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De mange nye løsninger, som vi introducerede sidste år var lidt af en kraftanstrengelse, men det understreger også, at vi stadig efter 30 år er meget engageret i at være med til at videreudvikle minkbranchen i form af højere kvalitet og indtjening, siger Rudi Pedersen.

Minkpapir, inklusive datterselskabet Palcut, beskæftiger i dag knap 50 medarbejdere og er markedsleder inden for taner, tanemaskiner og tørrestationer til minkbranchen.