Abonnementsartikel

Det var egentlig kun den største af Skårupårds traktorer, der skulle udskiftes. Kemien mellem maskinhandleren og gårdejeren var imidlertid så god, at der blev handlet om fire nye Deutz-Fahr traktorer, inden dagen var omme.

Det skulle egentlig blot have drejet sig om en udskiftning af den største af Skårupårds traktorer.

Kemien mellem maskinhandler Michael Jensen, Danatak, og gårdejer Torben Skårup Jensen var imidlertid så god, at der blev handlet om fire nye Deutz-Fahr traktorer, inden dagen var omme. Købet er senere suppleret med en brugt Deutz-Fahr, to store Krone river og en vandingsmaskine.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Torben Skårup Jensen, Skårupgård i Klejtrup ved Hobro, råder over 380 årskøer, han dyrker 400 hektar og driver maskinstation. Han har kørt Deutz-Fahr siden 60?erne.

8. november besøgte han maskinhandlen Danatek i Farsø, dagen før han og hustruen Birthe skulle på en uges ferie. Danatek havde en ny Deutz-Fahr Agrotron X 720 med 275 hk, som Torben var interesseret i, blandt andet til gyllekørsel. Torben Skårup Jensen kendte Michael Jensen i forvejen, men de havde ikke handlet sammen før.

Den mest pudsige handel

- Vi fandt frem til en byttepris, og Michael var også interesseret i at bytte vores andre traktorer. Det endte med, at vi handlede om fire traktorer samme dag.

- Det er godt nok den mest pludselige handel, jeg nogensinde har gjort, men vi skulle på ferie, og så var jeg fri for at skulle spekulere mere på det. Det ville jo også se dumt ud med én grøn traktor blandt alle vores røde, fortæller Torben Skårup Jensen med et smil.

- Jeg har den indstilling, at jeg altid skal komme med den rigtige pris med det samme. Og der var god kemi mellem Torben og mig. Tillid er helt nødvendigt, når vi skal handle, så det blev til en usædvanlig lørdag eftermiddag, supplerer Michael Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu er hele traktorflåden på Skårupgård grøn og klar til forårsarbejdet.

Kvalitet vi kan regne med

Torben Skårup Jensen sætter pris på, at det er let at skifte redskaber fra den ene traktor til den anden, og de er ens at betjene, når de alle er af samme mærke og har samme udstyr.

Han lægger heller ikke skjul på sin forkærlighed for Deutz-Fahr.

- Deutz-Fahr er tysk kvalitet, som vi kan regne med. Vi har aldrig problemer med dyre reparationer på motor og transmission.

- For eksempel havde vi en DX 140, som kørte 11.000 timer, uden at motoren var åbnet. Nu har vi nye modeller med Common rail-motorer. På de nye traktorer har vi to års garanti, så nu får vi slet ingen overraskelser, pointerer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I Deutz-Fahr er komforten god, udsynet er enestående - også bagud til redskaberne, og så er der god plads i kabinen ? også til køletasken, tilføjer han.

Hver af hans fem traktorer kører i gennemsnit cirka 1.000 timer om året, så han har en god portion erfaring med hensyn til driftssikkerhed og brændstofforbrug.

- Brændstoføkonomien er god. Vi har pløjet med en syv-furet plov på vores 165?er. Den er endda skruet 50 hk op, og vi pløjer cirka to hektar i timen. Vi bruger 12 liter diesel pr. hektar, og det synes jeg ikke er meget, siger Torben Skårup Jensen.

Faste kørespor

På den store Deutz-Fahr X 720, som han i første omgang havde udset sig, er der monteret Autofarm GPS med autostyring. Systemet kører med to centimeters præcision.

- Specielt gyllevognen er tung, og derfor kører vi med faste kørespor, så vi minimerer strukturskaderne i marken. Skårlægger og river kører vi også med GPS, så vi følger de samme spor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Systemet bevirker, at vi kan køre hvert andet spor og lave bløde vendinger med de store maskiner, forklarer Torben Skårup Jensen.

- Deutz-Fahr er forholdsvis lette traktorer. Det har mange fordele, men det kræver også, at vi sørger for ekstra vægt på de rigtige steder, når det er nødvendigt.

- Alle traktorerne har frontlift, så det er let at fange og smide vægtklodsen. Vi kører også med vand i forhjulene eller baghjulene alt efter hvilke opgaver traktorerne bruges til, forklarer han.

Om Skårupgård

Torben og Birthe Skårup Jensen købte gården i 1997

De er 9. generation på Skårupgård, der har været i slægtens eje siden 1722

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der dyrkes 400 hektar med majs, græs, frøgræs, korn med udlæg, vinterraps og hvede

Der er 380 årskøer, som malkes med fem Lely robotter

Der drives maskinstation, hvor de kører gylle, snitter græs og majs, sår majs, høster, presser halm og udfører alle andre opgaver i marken. De samarbejder med en kollega om skårlægning

Maskinparken omfatter følgende Deutz-Fahr traktorer:

1 Agrotron X 720

Artiklen fortsætter efter annoncen

1 Agrotron M 650

2 Agrotron TTV 620 med trinløs transmission

1 Agrotron 106

Desuden råder man over en rendegraver, mejetærsker, rundballepresser, finsnitter, rotorriver, gyllevogn med nedfælder og slangebom, plove, harver, såmaskiner, tromler, vogne med mere

Omkring to tredjedele af traktortimerne præsteres i maskinstationen og den sidste tredjedel hjemme på gården

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er seks ansatte på gården ud over ejeren - tre arbejder med dyrene og tre i marken

Skårupgård blev i 2006 kåret til landbrugets bedste arbejdsplads i Region Nordjylland