Abonnementsartikel

Fundamentet skal være i orden, og derfor tester Kuhn alt indkøbt stål, før det indgår i produktionen, og på fabrikken i Saverne, hvor Kuhn har eget støberi, testes kvaliteten på det flydende stål, før det fyldes på forme.

Saverne Frankrig - I støberiet på Kuhn-fabrikken i den franske by Saverne løber det flydende stål langsomt fra ovnen og over i diglen, der er monteret i pallegaflerne på en truck. Truckføreren placerer den fyldt digel i en mindre ovn, og øjeblikket efter oplyses støberiet af kraftige lysglimt. Glimtene opstår, når en kraftig tråd af magnesium føres ned i det flydende jern. Magnesium har et kogepunkt på cirka 1.100 grader. Derfor fordamper en del af stoffet, når det tilsættes det flydende stål, og det giver de kraftige lysglimt. Efter tilsætning af magnesium tager trucken igen diglen, men i stedet for hurtigt at køre over til de klargjorte støbeforme, fører en støberiarbejder en lang stang ned i den glødende masse og udtager en prøve.

- Prøven køles og slibes, så den kommer til at minde om en mønt. Herefter anbringes prøven i en plastbeholder, der via et rørsystem blæses direkte op i laboratoriet. Her tester en medarbejder stålets kvalitet og egenskaber. Fra stålet forlader ovnen, og til det skal anvendes, må der højest gå otte minutter. Gives der grønt lys fra laboratoriet, hældes stålet i støbeforme, forklarer Benjamin Hommaire, mens han viser rundt på fabrikken. Han er salgsansvarlig for blandt andet det danske marked.

Fleksibelt og stærkt

De støbte emner anvendes ikke kun på fabrikken i Saverne, men også på de øvrige produktionssteder, som Kuhn har seks af i Europa.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Traditionelt støbegods er skrøbeligt, men når der tilsættes magnesium, ændrer stålet struktur. Det bliver fleksibelt og kan modstå stress-påvirkninger, uden at det revner, siger Benjamin Hommaired og tilføjer:

- Fordelen ved eget støberi er, at vi kan producere dele med forskellige karakteristika, og optimere stålkvaliteten i forhold til hvor delene skal anvendes. Stort set alle redskaber fra Kuhn indeholder støbte dele. På river, skårlæggere og pressere er det blandt andet transmissionshuse, og på de ophængte vendeplove er det kraftige led imellem vendehovedet og selve plovrammen også støbt. Netop på plove er det vigtigt, at støbegodset er fleksibelt og kan fjedre uden at knække.

Alt testes

Støbegodsets fleksibilitet tester Kuhn i en opsætning, hvor der trækkes i et stykke stål med en given dimension. På grafer kan ingeniørerne blandt andet se, hvor meget stålet kan strækkes og stadig vende tilbage til den oprindelige længde.

- Stål der kommer til fabrikken på lastbiler testes ligeledes, før det læsses af. Der skæres et lille stykke stål af, og først når det er testet og godkendt af laboratoriet, læsses det af lastbilen, siger Benjamin Hommaired.

På fabrikken i Saverne producerer Kuhn blandt andet skårlæggere og rotorharver. Begge redskaber består af forskellige gear og en række tandhjul, som Kuhn selv producerer på fabrikken i Saverne.

- Egenproduktion og kontrol med råvarerne, samt en intensiv kontrol igennem hele produktionsforløbet giver sikkerhed for, at de færdigproducerede redskaber lever op til den høje standard, som Kuhn vil være kendt for, siger Benjamin Hommaired.

Døgnåbent centrallager

Støberiet og fabrikken i Saverne er placeret midt i byen og med et jernbanespor på den ene side af fabrikken. Da fabrikken blev etableret, var jernbanen livsnerven ud til kunderne. Men med tiden har lastvogne overtaget transporten, og i dag er jernbanen en hindring for fabrikkens fortsatte vækst. Derfor byggede Kuhn i 2007 en ny samlefabrik til blandt andet de store såmaskiner i Monswiller, der ligger nogle få kilometer uden for Saverne. I 2010 blev der ved siden af fabrikken opført et nyt stort centrallager, hvor Kuhn har samlet reservedelsforsyningen til hele maskinprogrammet, og hvorfra der ekspederes reservedele i døgndrift 363 dage om året.

Nyeste byggeri i Monswiller er et nyt trænings- og udstillingscenter. Her kan de besøgende se de nyeste redskaber fra Kuhn, og i de tilstødende klasseværelser er der plads til undervisning af sælgere og teknikere.

Verdensomspændende

Kuhn-koncernen beskæftiger godt 5.000 medarbejdere, og ud over fabrikker i Frankrig producerer Kuhn også redskaber i Holland. På den anden side af Atlanten produceres der på to anlæg i USA samt på to fabrikker i Brasilien og en i Argentina.