Abonnementsartikel

Et år efter prototypen blev præsenteret er Mink-Tech nu klar med en gennemtestet fodermaskine.

Det kan måske lyde som et vanvittigt projekt, at man som ene mand vil lave sin egen fodermaskine til mink, men det er ikke desto mindre hvad Saulius Blauzdys fra Mink-Tech har gjort. Med over 10 års erfaring med fodermaskiner, er Saulius Blauzdys dog bestemt ikke grøn, når det gælder de vigtige maskiner.

Sidste år kunne Saulius Blauzdys på Mink-messen præsentere en prototype på den nyudviklede fodervogn, og nu - et år senere - er den gennemtestede vogn klar til at komme på markedet, og den vil ligeledes blive vist frem på Mink-messen.

- Vi er en lille virksomhed, så vi ønskede at komme med markedets bedste og mest driftsikre maskine. Derfor har det været vigtigt at få maskinen rigtig godt gennemtestet, forklarer Saulius Blauzdys.

Den nye fodervogn har kørt test på landets største minkfarm i over 700 timer, og der er sket en del siden sidste års prototype.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Visuelt er der sket nogle ændringer, og så har vi også gjort det muligt at vippe fodertanken til siden med håndkraft, så det er lettere at komme til under tanken, siger Saulius Blauzdys.

Driftssikker maskine

Med en fortid indenfor fodermaskiner har Saulius Blauzdys stor kendskab til, hvilke behov en fodervogn skal opfylde. Disse erfaringer har han trukket på, da han skabte sin egen vogn.

- Jeg vil gerne have et simpelt hydrauliksystem og et mere enkelt el-net. Det er med til at gøre maskinen driftssikker, og samtidig bliver den lettere at vedligeholde, siger Saulius Blauzdys.

Den nye Mink-Tech fodervogn er udstyret med en Kubota-dieselmotor, som man kender fra andre fodervogne, og vognen kan leveres i størrelser fra 700 kg til to tons.

- Der er en masse ekstraudstyr, man kan vælge, og på den måde kan man selv bygge sin egen maskine. Nogle vil gerne have arbejdslys, andre vil have luftsæde eller en vandtank, og det er alt sammen muligt, siger Saulius Blauzdys.

Som noget nyt er der desuden ikke kædetræk på fodermixeren. Den drives i stedet af en kraftigere gearboks, som er monteret direkte på akslen.

- Når man bruger kædetræk, giver det et skævt træk på maskinen, hvilket fører til nedbrud. Med vores gearboks er der ingen ekstra vedligeholdelse, siger Saulius Blauzdys.

Det er derudover også muligt at få monteret en ekstra stærk hjulaksel som bærer fodertanken.

- Størstedelen af vægten på en fodervogn er bagerst på vognen. Hvis man har dårlige veje på farmen, kan det være aktuelt med en forstærket aksel, siger Saulius Blauzdys.

Som nævnt bliver den nye vogn præsenteret ved Mink-messen i Herning.